Hoppa till huvudinnehållet

Rysarjämnt när omtvistad detaljplan hanterades politiskt – utslagsröst avgjorde

Publicerad:
Reporter Linus Carle
Linus Carle
linus.carle@arvikanyheter.se
Turerna kring en detaljplan för Glava Glasbruk fortsätter.
Turerna kring en detaljplan för Glava Glasbruk fortsätter. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

3-3 – där ordförandens utslagsröst blev avgörande efter att Centerpartiet avstått från att rösta.

Det handlade om små marginaler när kommunledningsutskottet beslutade om att skicka den nya detaljplanen för Glava Glasbruk på nytt granskningssamråd.

Turerna kring en ny detaljplan för Glava Glasbruk fortsätter.

Bakgrunden till detaljplanen är en mångårig konflikt mellan flera markägare, där ena parten anser att allemansrätten hotas av en markägare som inte visar tillräcklig hänsyn för den kulturhistoriska miljön.

Arvika kommun vill lösa tvisten med en detaljplan och tvångsinlösen av mark, något som blivit föremål för riklig debatt de senaste åren. På insändarsidan och i politiken.

I ena vågskålen: Få stopp på en mångårig konflikt och säkra allemansrätten.

I den andra: Äganderätten.

Reservation

Efter ett samråd så beslutade kommunledningsutskottet förra våren att skicka detaljplanen på granskning. Då valde Moderaterna och Centerpartiet att reservera sig mot beslutet.

"Att kommunen går in och exproprierar/lägger beslag på privat mark som i detta fall är för oss ett oacceptabelt intrång i äganderätten”, skrev partierna bland annat.

Efter granskningen har detaljplanen arbetats om och i måndags var ärendet återigen uppe i kommunledningsutskottet för att skicka planen på en ny granskning.

Då blev voteringen en rysare.

Efter att Ulf Jonsson (C) avstått från att rösta blev det Peter Söderströms (S) utslagsröst som ordförande som avgjorde då voteringen slutade 3-3.

Kristina Bengtsson Nilsson (M)
Kristina Bengtsson Nilsson (M) Foto: Anton Eriksson

Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) reagerar kraftigt på att Ulf Jonsson (C) avstod från omröstningen.

– Jag är förvånad över att Centerpartiet avviker från det de tyckte för ett år sedan. Att de avviker från en så stark åsikt som äganderätten förvånar mig mäkta, säger hon.

Ulf Jonsson (C) ser dock ingen större dramatik i det hela, utan vill säkerställa så det finns ett ordentligt underlag när beslut väl ska fattas om detaljplanen i framtiden.

– Ärendet har pågått så länge så nu kan vi ta in fler synpunkter innan beslut. Partiet har i dag ingen färdig gemensam åsikt utan vi kommer fatta ett beslut efter granskningen, säger Ulf Jonsson (C).

En hjärtefråga

Det är dock ingen hemlighet att äganderätten är en av flera hjärtefrågor för Centerpartiet.

Ulf Jonsson (C) meddelar att partiet ännu inte har ett gemensamt ställningstagande kring detaljplanen i Glava Glasbruk.
Ulf Jonsson (C) meddelar att partiet ännu inte har ett gemensamt ställningstagande kring detaljplanen i Glava Glasbruk. Foto: Anton Eriksson

– Äganderätten är viktig och här finns äganderättsfrågor på båda sidor – det är olika markägare som står emot varandra. I grunden tycker vi att grannar borde komma överens själva, och gör man inte det så finns det domstolar och liknande. Så har vi tyckt förut, och så tycker vi i grunden fortfarande, säger Jonsson.

Här hade ni ju ändå chansen att avbryta processen och se till så de boende fick lösa konflikten den vägen?

– Ja, men ärendet har pågått så länge så nu kan vi låta den sista granskningen gå så vi har allt underlag som behövs för ett beslut; ett ansvarstagande beslut. Glava Glasbruk är en fin plats, det är synd om människor inte kan leva i samförstånd och som goda grannar. Det borde man kunna.

– Äganderätten och allemansrätten är väldigt viktiga frågor, men det gäller att det finns kloka människor på alla sidor om det ska fungera. Jag har fortfarande hoppet att parterna kan lösa frågan.

Att konflikten löser sig utan en detaljplan?

– Ja, precis, det är min personliga åsikt. Jag tycker det är bäst om grannar kan lösa grannkonflikter enskilt.

M och SD röstade nej

Två ledamöter från Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna var de tre som röstade nej till att skicka den nya detaljplanen på ny granskning.

Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) och Sigbrith Martinsson (M) reserverade sig också med en skrivelse.

Moderaterna vänder sig främst emot att kommunen använder en detaljplan för att lösa en grannkonflikt.

– Kommunens planmonopol ska inte användas för att lösa konflikter. Sen vet vi inte hur stora driftskostnader som det kommer innebära för kommunen, säger Kristina Bengtsson Nilsson (M).

Bengtsson Nilsson (M) har dock förhoppningar att det kommer ta stopp för detaljplanen när den återvänder till politiker framöver. I kommunfullmäktige är marginalerna små.

– Vi får se vad Centerpartiet gör. Avstår de från sina röster så räcker det att en enda person röstar annorlunda, säger hon.

Kommunledningsutskottets beslut innebär att den nya detaljplanen ska ut på ett nytt granskningssamråd. När ärendet åter hamnar hos politiken är oklart.

Artikeltaggar

Arvika kommunBeslutBostad och byggenCenterpartietDetaljplanerGlava GlasbrukGranskningarKommunfullmäktigeKristina Bengtsson NilssonModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlf Jonsson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.