Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Se hit – här kan du uppleva kultur i sommar

Publicerad:
Upplev offentlig konst i sommar– virtuellt!
Upplev offentlig konst i sommar– virtuellt! Foto: Kajsa Juslin

Utställningar, hantverksmässor, tjusiga veteranbilar och modern teater.

AN listar några av alla kulturevenemang som sker i Arvika och Eda.

Här kommer en guide till kultursommaren.

Arvika konsthall

I sommar är Arvika konsthall värd för Sveriges största utställning med virtuell offentlig konst. Utställningen heter ”Vävda rum” och konstverken som visas upp är gjorda med AR-teknik. Genom en app i mobilen visas konstverken på en karta. På kartan kan man se var i kommunen konstverken finns och ge sig ut och ta del av dem. Utställningen pågår hela sommaren fram till 30 september.

På Arvika konsthall finns även utställningen ”Synergi” att ta del av 17 juni till 5 augusti. Karin Gustavsson och Mark van den Heuvel ställer ut.

Fokus på brittiska fordon

På Arvika fordonsmuseum kan den motorintresserade ta det av brittiska fordon. Den nya temautställningen ”England från slott till koja” visas från 6 juni till 30 september. Under sommaren har Arvika fordonsmuseum också veteranfordonsträffar vid flera tillfällen. Det blir fordonsträff för italienska fordon 9 juli, Buongiorno Italia, och en träff för brittiska fordon, Rule Britannia, den 13 augusti.

Veteranbilar

Även Sölje gård fylls med veteranbilar, mopeder och traktorer i sommar. Veteranbilsträff blir det varje torsdag fram till 27 juli, med start 29 juni.

Hantverksmässa i Brunskog

Trä, smide, keramik, textilier och mycket mer visas upp under årets hantverksmässa i Brunskog, 30 juni till 2 juli.

Värmlänningarna

25 juni kan du ta del av den ursprungliga värmländska dialekten. Sällskapet Wermlänningarne från Arvika framför det klassiska folklustspelet ”Värmlänningarna” på Älgå hembygdsgård. Den 2 juli kommer de även till Eda och Kölaladan.

Kölaladan

I Kölaladan går det att ta del av mycket kultur i sommar. Bland annat visas utställningen ”Historiska berättelser i ord och bild” 3 juli till 30 juli. Men det blir också en föreställning om Gustaf Frödings liv och författarskap den 19 juli – bland annat.

Kulturveckor

Det blir en kulturvecka i Åstenäs skola i Mangskog med start 1 juli. Kulturvecka blir det också i Segerfors kvarn 15 juli till 23 juli.

Guidad stadsvandring i Arvika

För den som vill veta mer om Arvikas historia kan en guidad stadsvandring vara något. Göran Bryntesson berättar mer om staden på tisdagar mellan 27 juni och 15 augusti.

Modern teater

Vid flera tillfällen under sommaren bjuder Arvika teaterförening in till Riksteaterns ”Kartan över oss”. Det är en hörlursvandring mot framtiden i Arvika. Vandringen startar på Ritz.

Medeltidsmarknad

Det blir en marknadshelg med hantverksförsäljning och medeltidstema ute vid Glava hembygdsgård 19 och 20 augusti.

Sommarutställningar

På Arvika konsthantverk går det att ta del av medlemmarnas utställning mellan 17 juni och 1 augusti. Hela juli visar även Hantverksmagasinet i Arvika upp sin sommarutställning med lokala konstnärer.

Galleri pi

Hon är en allkonstnär som ägnar sig åt flera olika material och metoder. Både skulptur, broderi och måleri. Från 10 juni till 15 juli går det att ta del av verk av Nina Zetterquist på Galleri pi i Arvika.

Glava Glasbruk

Under sommaren finns utställningar i Glava Glasbruk. Både i Ärlandhallen och på Café Hyttan blir det konst- och hantverksutställningar under sommaren. 1 juli till 13 juli visar till exempel Magnus Hedman och Ellen Heller upp skulptur, grafik och måleri i Galleri Ärlandhallen.

Källargården

Nytt för i år är också att det hålls berättarkvällar på Källarsgården vid flera tillfällen under sommaren, mellan 28 juni och 2 augusti.

Gammelvala

Den 22 till 27 juli spolas tiden tillbaka – då är det dags för den omtyckta Gammelvala-veckan.

Rackstadmuseet

Utställning med Edith Södergran fotografier på Rackstadmuseet i Arvika hela sommaren. Museichef Anneli Strömberg på bilden.
Utställning med Edith Södergran fotografier på Rackstadmuseet i Arvika hela sommaren. Museichef Anneli Strömberg på bilden. Foto: Tommy Andersson

På Rackstadmuseet visas utställningen ”En annan Edith”. Fotografier av poeten Edith Södergran går att del av hela sommaren fram till 27 augusti.

Under sommaren visar Rackstadmuseet även utställningen ”Att se på världen med konstnärsögon”. Den handlar om den mångsidiga konstnären Maja Fjæstad och pågår fram till 17 september.

Mellan 25 juni och 13 augusti är det sommarutställning på Nytomta Minnesgård. I ”Maja på vårt sätt” visas verk av medlemmar från Arvika konsthantverk. Under sommaren finns också möjlighet att besöka Nytomtas vävstuga där 2023 års stipendiater i residens fördjupar sig i konstnärskap.

Fotnot: Vill du ha koll på allt som sker under sommaren kan du gå in på Visit Arvika och Visit Eda, eller besöka turistbyrån.

Artikeltaggar

ArvikaArvika konsthallEdaEdith SödergranGustaf FrödingKarin GustavssonKonstMaja FjæstadNina ZetterquistNöje/KulturNytomta minnesgårdRackstadsmuseetRiksteaternRitzUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.