Hoppa till huvudinnehållet

Anklagar kommunen för bedrägeri – protesterar med skylt framför kommunhuset

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Morgan Karlsson är säker på att någon på Eda kommun falskt har använt hans namn för att få bort kommunal VA-anslutning från fastigheten. Nu protesterar han med en skylt vid kommunhuset.
Morgan Karlsson är säker på att någon på Eda kommun falskt har använt hans namn för att få bort kommunal VA-anslutning från fastigheten. Nu protesterar han med en skylt vid kommunhuset. Foto: Oscar Walldén

Morgan Karlsson hävdar att någon på Eda kommun falskt har använt hans namn för att ”lura bort kommunal VA-anslutning” – och säger sig ha bevis för detta.

Nu sitter han med en skylt framför kommunhuset i protest, med en uppmaning till kommunchefen Magnus Ådén:

– Jag vill veta skriftligt vem bedragaren är.

AN rapporterade för några år sedan om Morgan Karlsson, som då hade ställt sig vid kommunhuset med sin traktor i protest, angående en pågående mångårig konflikt med Eda kommun kring en fastighet.

Dåvarande kommunchefen Anders Andersson sa då bland annat följande om situationen:

– Fastigheten, som hette Löjan 5, är sedan 1998 klassad som parkmark vilket betyder att ingen ska bo där. Dessutom är huset förfallet och ligger alldeles för nära järnvägen för att det ska vara acceptabelt att bo där. Morgan erbjöds 100 000 kronor i inlösen men tackade nej. Därefter följde en tvångsinlösen av Lantmäteriet, som värderade fastigheten till 32 500 kronor.

Han protesterar med traktorn utanför kommunhuset

”Är ju maktmissbruk”

Och tvisten har alltså inte fått ett slut ännu – snarare tvärtom.

Nu säger han sig ha bevis för att en tjänsteperson har agerat i hans namn för att få bort kommunalt vatten och avlopp för fastigheten. Detta genom att muntligt ansöka för att sedan få avslag.

– Det är stor skillnad på värdet hos en fastighet som är ansluten och en som inte är det. Detta är ju maktmissbruk mot en betalande fastighetsägare och företagare, menar Morgan Karlsson, som driver företaget MK:s Plåt och Fastighetsservice i Charlottenberg där han köper gamla hus som rustas upp.

Han fortsätter:

– Jag måste få reda på vem som har använt mitt namn 2016 och ljugit. Det här måste lösas – annars har vi ingen demokrati i Eda kommun. Jag har förlorat hundratusentals kronor på det här.

Morgan har fått avslag när han skickat in frågor till allmänhetens frågestund.
Morgan har fått avslag när han skickat in frågor till allmänhetens frågestund. Foto: Oscar Walldén

Nu har han alltså gjort en skylt och satte sig under onsdagen vid kommunhuset i en ny protest. På den står följande:

”Eda kommun – Löjan 5. Magnus Ådén! Vem är bedragaren i kommunhuset, som använde mitt namn för att lura bort kommunal VA-anslutning? Namnet skall fram skriftligt”.

Morgan har också rekommenderat Ådén att polisanmäla den han tror sig veta vara skyldig.

”Vunnit laga kraft”

Magnus Ådén är alltså ny kommunchef sedan i våras och svarar så här på Morgans uppmaning:

– Utifrån den informationen jag har fått så är det ju ett beslut som vunnit laga kraft och vi avser inte från kommunens sida att jobba vidare med det här. Mitt svar till Morgan har ju varit att han dels har två vägar att gå.

Magnus Ådén, kommunchef Eda kommun. Arkivbild.
Magnus Ådén, kommunchef Eda kommun. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

Ådén fortsätter:

– Om han vill få beslutet i sig prövat så kan han ju vända sig till rättslig instans när det gäller de bitarna. Han har ju förvaltningsrätten och han kan ju även driva det civilrättsligt i tingsrätt om han vill det. Om han upplever att det finns en brottslig handling som begåtts så rekommenderar jag att han ska gå till polisen och gå den vägen.

– Mer kan jag liksom inte göra mer än att visa vilka vägar som han kan gå, för att antingen pröva det eller anmäla ett brott. Det är ju samma väg som alla andra medborgare får gå, tänker jag.

Han säger sig vilja ha ett skriftligt svar från dig om vem som ska ha gjort det här?

– Ja, och det vet ju inte jag. Därför uppmanade jag honom, att om det har varit nån form av bedrägligt beteende eller nånting, så får han ju göra en polisanmälan – så får polisutredningen visa det i så fall.

”Det finns inte som alternativ att ge upp. De tar ju jobbet ifrån mig”, säger Morgan.
”Det finns inte som alternativ att ge upp. De tar ju jobbet ifrån mig”, säger Morgan. Foto: Oscar Walldén

Ger inte upp

Morgan kommer inte ge upp låter han meddela, utan planerar sitta flera dagar utanför kommunhuset om så krävs.

– Det finns inte som alternativ att ge upp. De tar ju jobbet ifrån mig, säger han.

– Han har ju all rätt att protestera och demonstrera också, precis som alla andra, men från kommunens sida har vi inget mer att tillföra i det här ärendet just nu. Om det blir någon form av utredning får vi ju svara utifrån den beslutsordning som vi har haft i det här ärendet och se vad en prövning säger om det i så fall, säger Magnus Ådén.

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättCharlottenbergEda kommunEda kommunFastigheterLantmäterietMagnus ÅdénVA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.