Hoppa till huvudinnehållet

Nya turistchefen tipsar: Somriga smultronställen och roligaste händelserna

Publicerad:
Vivi Appelqvist, ny turistchef i Arvika kommun, ger sina bästa tips inför sommaren.
Vivi Appelqvist, ny turistchef i Arvika kommun, ger sina bästa tips inför sommaren. Foto: Kerstin Herö

Sommaren är här och det finns mycket att uppleva i Västvärmland.

Här delar Arvikas nya turistchef Vivi Appelqvist med sig av några av sina smultronställen.

Hon listar även ett gäng evenemang att besöka i närområdet – upplev dem du också!

På listan finns både kultur, natur och shopping med. Det finns mycket att upptäcka i närområdet – och att bara välja ut några saker är inte lätt, tycker Vivi Appelqvist.

– Arvika bjuder ju på så otroligt mycket hela sommaren, säger hon.

– Vi hoppas att folk kommer som tillresande, och att man hemestrar i kommunen. I år är det ett enormt utbud av evenemang. Man kan stanna i veckor och göra olika saker – det är hur bra som helst.

Här guidar turistchefen AN:s läsare till några av sommarens smultronställen och evenemang:

Shoppingen i stan och stadskärnan

"En mysig småstad att besöka”, säger Arvikas turistchef.
"En mysig småstad att besöka”, säger Arvikas turistchef. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Arvika är en extremt mysig småstad att besöka. Stan har otroligt fin arkitektur, det är fint att gå omkring och kika på alla vackra byggnader, kanske boka en stadsrundtur? Vi har våra fina små butiker. Jag tycker Arvika är väldigt unikt med den shopping som fortfarande finns kvar. Det är många andra städer som har stora shoppingcenter lite utanför stadskärnan, men Arvika är unikt med det utbudet som vi har.

Glaskogens naturreservat

Glaskogen – en västvärmländsk pärla.
Glaskogen – en västvärmländsk pärla. Foto: Kristina Green

– Glaskogen med sin unika natur och all vandring, paddling, fiske och den infrastruktur med service som finns där – helt fantastiskt.

Klässbol

– Jag tycker att Klässbol är ett väldigt fint utflyktsmål! Man har möjlighet att besöka Linneväveriet och få en guidad tur, men även att ta en fika på Kaffekvarnen.

Skutboudden

Gammelvala är en riktig klassiker, som bland annat bjuder på den mycket populära motordagen.
Gammelvala är en riktig klassiker, som bland annat bjuder på den mycket populära motordagen. Foto: HP Skoglund

– Gammelvala-veckan är ju helt unik!

Arrangemang

– Jag tycker också att vi har många trevliga, lokala musik- och kulturarrangemang. Det är alltid något som händer. Vi har även stora evenemang som Arvika hamnfest, det är väldigt trevligt och lockar många besökare utifrån.

– Ett annat stort arrangemang är ju Arvika cup, som drar otroligt mycket till Arvika, både för våra boenden, restauranger och butiker.

Sågudden

Vivi tipsar också om Sågudden med tillhörande kafé.
Vivi tipsar också om Sågudden med tillhörande kafé.

– I år kommer Carli att driva kaféet på Sågudden. På Sågudden finns det lite av allt. Man kan göra en liten vandring, leka med barnen, eller bara slå sig ned och njuta av en härlig kopp kaffe med underbar utsikt. Det är väldigt stadsnära och tillgängligt.

Hembygdsgårdar och bygdeföreningar

– Sen har vi alla hembygdsgårdar och bygdeföreningar som har sina sommarkaféer. Det passar alldeles utmärkt att göra en liten road trip i hela kommunen. Du kan åka runt till olika smultronställen. Jag tycker att alla bygdeföreningar gör ett fantastiskt jobb med att ha de här små kaféerna i gång på sommaren.

– Du kan även ta bussen för att åka till olika platser ute i kommunen. Man tar sig ganska enkelt till Gunnarskog, Glava, Klässbol, Mangskog …

Boenden

– Vi har jättemånga fina boendeanläggningar också. Alltifrån vandrarhem, campingar, bed and breakfast till jättefina hotell. Arvika är väldigt brett och har väldigt mycket att erbjuda. Det finns något som passar alla.

Fotnot: För den som vill hålla koll på vad som händer i sommar har Turistbyrån evenemangslistor som finns att hämta. Listorna uppdateras varje vecka. Det går också att besöka hemsidan, Visit Arvika.

Artikeltaggar

ArvikaButikerEvenemangGlaskogenHandelKlässbolNaturNöje/KulturSåguddenSommar 2023Vandring

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.