Hoppa till huvudinnehållet

Inventering av leder pågår: ”Jämför verkligheten med kartorna”

Publicerad:
Reporter Odd Råberg
Odd Råberg
odd.raberg@nwt.se
Carin Höglund är sedan ett år tillbaka turismansvarig för vandringslederna i Arvika kommun.
Carin Höglund är sedan ett år tillbaka turismansvarig för vandringslederna i Arvika kommun. Foto: Visit Värmland

För ett år sedan började Carin Höglund som turismsamordnare för vandringslederna i Arvika kommun. Under året som har gått har hon påbörjat inventeringen av lederna och arbetet med en ansökan om att fyra leder ska certifieras som Hiking Värmland-leder.

Det var Arvika kommuns förra turistchef Eva Aasum som pekade på att kommunen behövde få ett grepp om sina leder som en del i arbetet med turismen. Det ledde till att en tjänst som turismsamordnade för vandringslederna utlystes. I maj i fjol tillträdde Carin Höglund.

Hon berättar att det Eva Aasum prioriterade som ett första steg var att inventera lederna.

– I inventeringen har jag gått med GPS och jämfört verkligheten med de ledkartor vi har. Jag har tagit en massa bilder som behövs i informationsmaterial med ledbeskrivningar. Plus att jag antecknar var det behövs skyltar och extra markeringar för att inte gå vilse och vilka värden det finns att berätta kring leden, berättar hon.

Hon konstaterar att hon inte hann så långt första sommaren. Det tar sin tid att inventera vandringsleder, det är inte bara att trampa på. Dessutom blev det en del brandkårsutryckningar för att styra upp markeringar och skyltningar på ställen där många vandrare gick fel.

Under vintern har hon arbetat med att uppdatera webben och naturkartan.se, som Visit Arvika också använder för att sprida information om vandringslederna.

– Naturkartan.se har interaktiva kartor. Där kan den som vill ut och vandra följa leden på dator eller telefon och se var det är branta och flacka partier. De kan kolla om det finns intressanta saker i närheten, till exempel bad- eller rastplatser, berättar Carin Höglund.

En annan aspekt av uppdraget är att skapa kontakt med dem som har ansvar för egna leder i kommunen. Föreningar som OK Jösse och Friluftsfrämjandet och Bygdelag och hembygdsföreningar i Gunnarskog, Mangskog, Brunskog och Glava Glasbruk är exempel på sådana som sköter egna leder.

– Jag etablerar kontakt med dem så att vi kan jobba effekivt. Samordningen i den här rollen känns viktig, säger hon. Vi har påbörjat underhåll på flera leder tillsammans och jag hoppas kunna utveckla samarbeten med fler grupper och med olika intresseområden, säger hon och lyfter även internt samarbete som nyckeln till framgång.

Innan den tidigare turistchefen gick i pension ansökte hon om ett projekt som går ut på att göra fyra leder till så kallade Hiking Värmland-leder. Det är speciella krav på informationstavlor, märkning och en plan för löpande skötsel för att bli certifierade. Lederna det handlar om är Finnleden Östra i Mangskog och Bruksleden, Kyrkstensleden och Finnvägen i Gunnarskog. Det finns sedan tidigare två certifierade leder i Arvika – Södra och Norra Gunnarskogsleden.

– Om vi får igenom den här ansökan får vi ett sammanhängande system av certifierade leder från Mangskogs kyrka och norrut till Sunnes leder. Vid Sunne-gränsen mot Gunnarskog kan man fortsätta till norska gränsen och ända upp till Trysil, konstaterar Carin Höglund.

Förhoppningen är att det ska komma ett positivt besked till sommaren.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEva AasumFriluftsfrämjandetGunnarskogOK JössePensionSamhälleTurismVinter

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.