Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Låt inte den nuvarande samhällsutveckling bli ert arv

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Kristina Bengtsson-Nilsson (M), Catharina Leverström (KD), samt Anton Sjöstedt (L).

Jag måste börja med att konstatera att Kristina Bengtsson-Nilsson, Catharina Leverström och Anton Sjöstedt i sin insändare inte med ett ord kommenterar de reformer/åtgärder och dess syften, som jag beskrev i ”Hédi Frieds Sandkorn”. Reformer och åtgärder som riskerar att föra Sverige i en mer främlingsfientlig och auktoritär riktning. Istället flyttar man fokus från själva innehållet, och framför synpunkter på HUR man debatterar viktiga samhällsfrågor. Man skriver att det är ”allvarligt” att använda ord som nazism och att göra liknelser.

Hédi Frieds sandkornReplik: Sverige är och förblir en fri och fullvärdig demokrati

Jag för min del tycker det är mycket allvarligt att Bengtsson-Nilsson, Leverström och Sjöstedt vill begränsa människors rätt att fritt uttrycka sig och formulera sig i samhällsdebatten. Jag är glad över att kunna använda min åsiktsfrihet.

Det är också mycket allvarligt att ni och era partier är naiva nog, eller kanske rent av ovilliga, att inse att ni inte kan tygla SD. De två statsvetarna och författarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt beskriver i sin bok ”How democracies die” hur de högerextrema tog makten i länder som Tyskland och Italien med hjälp av högerpartier som ville dra nytta av, och ta makten genom deras stöd.

Det stämmer att era partier, med stöd av sverigedemokraterna, efter senaste valet fick mandat att styra Sverige. Men detta berodde framförallt på att som Johan Pehrson, partiledare för liberalerna, uttryckte det: ”man säger en sak före valet och en annan efter”. Dom som röstade på M, KD och L trodde nog inte att SD skulle få så stort inflytande. Nu ser också väljarstödet helt annorlunda ut.

Ja, många är de löften som brutits, både vad gäller sakpolitik och värdegrund. Ulf Kristersson, partiledare för moderaterna, lovade Hédi Fried under hennes sista tid i livet, att aldrig samarbeta med sverigedemokraterna. Flera tunga liberaler har lämnat sitt parti efter att man tvingats göra alltför stora eftergifter till SD. I europaparlamentets partigrupp Renew försökte man utesluta den svenska liberala parlamentarikern. Att dom svenska liberalerna samarbetar med ett parti med rötter i nazismen är för många av Europas liberaler helt otänkbart!

M, KD, L - låt inte detta bli ert arv: ”vi som gjorde SD rumsrena och tillät landet att röra sig i en främlingsfientlig och auktoritär riktning.”

Berit Thim (S)

Artikeltaggar

Anton SjöstedtÅtgärderCatharina LeverströmDaniel ZiblattEuropaFörfattareHédi FriedItalienKristdemokraternaModeraternaNazismSamhälleSamhällsdebattSteven LevitskyTyskland