Hoppa till huvudinnehållet

Här avslöjas kommunens sommartema: ”Många vet inte vilken nytta de gör”

Publicerad:
Roland Holmberg Lundström, Mikael Forslund och Anna Rundin på kommunens parkavdelningen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Nu står det klart att kommunens sommartema i rabatter och parker blir de hjälpsamma jättarna: träden. 16 av kommunens träd kommer hyllas lite extra under sommaren, och färgerna i blomrabatten inspireras av ett särskilt träd.

– Ja, magnolian, säger Anna Rundin, kommunens parkchef.

Den som har ett skarpt öga för blommor har kanske redan lagt märke till att flera rabatter i stadsparken går i orange och rosa, precis som magnolians frökapsel.

Hur kom det sig att ni valde träd som tema?

– För att de är livsviktiga. Dels producerar de syre, lagrar koldioxid, ger skugga, samlar vatten... Och ju större krona de har, desto mer bidrar de med. Därför är det extra viktigt att måna om våra gamla och stora träd, säger Anna.

– Och särskilt här i stan, där utsläppen är som störst, menar enhetschef Roland Holmberg Lundström.

Kommunens sommartema 2023 är "träd".
Kommunens sommartema 2023 är "träd". Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

”Går knappt en vecka utan att någon hör av sig”

Det är mycket diskussioner kring träd på sistone, menar Anna, Roland och parkarbetare Mikael Forslund, som tillsammans klurat fram årets tema.

– Det går knappt en vecka utan att någon hör av sig och vill ha ett träd borttaget, antingen för att det skymmer deras sikt eller sol, eller för att de tycker att de skräpar ner eller stör tv-mottagningen. Det är inte så många som tänker på vilken nytta de gör och vilka ekosystemtjänster de bidrar med, säger Roland.

Källa: Naturvårdsverket

Vad är ekosystemtjänst?

Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som ekosystemen ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Begreppet kan användas som ett pedagogiskt verktyg i hållbarhetsarbetet. Naturen, med dess biologiska mångfald, är grunden för människans existens.

Exempel: Vattnet hålls kvar längre i landskapet av våtmarker, som mildrar negativa effekter vid torka.

Liksom förra året har kommunen till sin hjälp fått elever från industriprogrammet på Taserudsgymnasiet. Elever från årskurs två har gjort skylthållare som ska användas till de 16 träd som valts ut i och omkring Arvika, och där man kan finna information om nyttan träden faktiskt gör.

Den 23 meter höga fyrstammade kanadapoppeln vid lekparken har till exempel under sin livstid lagrat kol motsvarande 295 968 kilometer körda med bil.

Dessutom har förskolebarn från Ekan, Båten och Regnbågen tillverkat egna varianter av trädlevande insekter som går att beskåda bland grenverken i stadsparken.

Elias Rasmussen, Emil Ståhlberg, Lucas Carlsson, hugo Engström, Adina Widskär Lennartsson och Oliver Schütser har stått för tillverkningen av skylthållarna som ska sättas vid ett antal träd i Arvika.
Elias Rasmussen, Emil Ståhlberg, Lucas Carlsson, hugo Engström, Adina Widskär Lennartsson och Oliver Schütser har stått för tillverkningen av skylthållarna som ska sättas vid ett antal träd i Arvika. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Elias Rasmussen.
Elias Rasmussen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Har ni själva något favoritträd?

– Jag har så många, säger Mikael. Men jag är väldigt förtjust i scharlakansekarna som vi satt vid entrén till fontänen. Och platanen här som också är ganska nyplanterad, säger han och gör en gest i riktning mot fastigheten Greven.

Anna Rundins favorit är unik i sitt slag.

– Jag får nog säga ginkon. Det är ett lövträd vars närmsta släkting är barrträden och det är ett av världens äldsta träd. Det som vi satt i Arvika har tyvärr blivit angripet av sorkar men nu har vi flyttat den och ska försöka på nytt!

Insekter och kryp skapade av förskolorna Ekan, Båten och Regnbågen.
Insekter och kryp skapade av förskolorna Ekan, Båten och Regnbågen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Roland är lite mer konventionell.

– Jag får nog säga hägg, för det är en av de första som blommar på försommaren.

Nästa vecka börjar arbetet med planteringen på Kyrkogatan och även temarabatten, som för tillfället upptas av tv-kändisen Lisa Simpson, kommer få ett nytt utseende innan midsommar.

Tv-kändis inspiration till vårrabatten i stadsparken
Kanadapopplen vid lekparken.
Kanadapopplen vid lekparken. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Källa: Arvika.se

Stadsparkens historia

I stadsparken växer 71 olika trädslag, och de största planterades i samband med parkens grundande 1913.

För att uppmärksamma Arvikas nya stadsprivilegier anordnades sommaren 1911 en stor industri-, hantverks- och konstutställning. Genom att delvis fylla igen Kattviken och anordna en stensatt kajkant skapades ett stort utställningsområde med ett flertal utställningshallar och paviljonger. Efter utställningen förvandlades parken ”åter till en ful sandöken" som apotekare Julin uttryckte det.

Julin gjorde en en skrivelse till stadsfullmäktige, och påtalade behovet av en tillgänglig, ordnad och snyggt underhållen plats där även ungdomar kan ägna sig åt lämpliga nöjen. Och han fick bifall.

År 1913 fick parken sin definitiva utformning då träd, buskage, pergola, blomsterrabatter och prydnadsväxter planterades. Öster om parkområdet anlades en fågeldamm och i den kvarvarande Kattviken iordningställdes en småbåtshamn med bryggor. Gångstråket mellan fågeldammen och båthamnen planterades med silverpilar och fick benämningen Silverallén. Stadsparken är idag en av jämförelsevis få kvarvarande stadsparker.

Artikeltaggar

Anna RundinArvikaBåtarBlommorDjur och naturLisa SimpsonParkerSamhälleStadsparkenTaserudsgymnasietUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.