Hoppa till huvudinnehållet

DM-vändning som kan ge allsvenskt motstånd: ”Får gåshud”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Peter Ek svarade för båda målen när Arvika vände underläge till seger borta mot Sunne.
Peter Ek svarade för båda målen när Arvika vände underläge till seger borta mot Sunne. Foto: Jonas Aspetorp

I serien förlorade Arvika mot Sunne med 1-2 – i tisdags kväll var det dags för västvärmländsk återbetalning när lagen stötte samman i DM.

Nu var det nämligen Arvikas tur att vinna med 2-1, i en match som även den i slutändan blev kontroversiell med två röda och en räcka gula kort.

– Tror att det är mycket frustration bakom de gula korten men det ser värre ut än det var, men det var stökigt med många tuffa dueller, konstaterar Arvikatränaren Christian Berntsson.

Kortkalaset började med en utvisning på Arvikas Hermon Mulate i den 51:a minuten, i ett läge där västvärmlänningarna redan låg under med 0-1 – efter att en boll styrt på en Arvikaförsvarare och in i slutsekunderna av den första halvleken.

– När vi kommer ut i andra får vi utvisningen emot oss. Jag tycker kanske att han är på bollen, menar "Kicken".

Gav kick

Utvisningen gav dock en energikick för Arvika som tog över alltmer av spelet.

– Vi går över till en trebackslinje. Vi behövde ju gå framåt när vi får utvisningen. Vi blev lite mer desperata och de blev lite frustrerade.

Efter fyra gula kort till Arvika inom en knapp kvart kom så ett rött kort för Sunne - också det lite "repriserat" från förra mötet, där Sunnekeepern plockade Peter Ek i ett friläge.

– Det blev ungefär samma situation igen, men denna gången blev det frilägesutvisning och frispark. Efter det tycker jag vi får en jävla energi. Vi tar över mer och mer.

Tre minuter senare slog nämnde Ek in en straff, efter en hands i straffområdet, och tio minuter efter det pricksköt han in 2-1 från distans.

– Deras målvakt står lite långt ut och Peter drar till. Det händer något där. Vi tar fram karaktären som vi börjat se nu de senaste matcherna, i både A- och U-laget, och vi bara öser på.

Bra bredd

Berntsson hyllar laget och nämnda karaktär.

– De gör en fantastisk laginsats och vi kan prata om bredden vi har. Vi byter ut sju spelare mot förra matchen, det kommer in spelare som egentligen bara spelat i U-laget tidigare och de gör det jättebra. Nu är det tajt om platserna och det är precis så vi vill ha det.

Målvakten Tom Smith som gjorde en stark insats i U-laget senast glänste även här och även Joel Åström gjorde det bra, precis som ständigt utmanande Peter Ek.

– Men det är svårt att lämna någon utanför här. Det var en skön känsla. Den karaktären vi visar gör att man, som tränare, får gåshud.

Fantastisk

Och mera gåshud kan det bli, då semifinalen i DM kan bli något extra.

Där väntar nämligen segraren i mötet mellan Nordvärmland och allsvenska Degerfors.

– Har vi tur kan det bli en fantastisk hemmamatch. Jag hoppas att de åker dit och vill vinna.

Degerfors nästa? Veckans DM-seger kan ge jackpot för Arvika i nästa omgång.
Degerfors nästa? Veckans DM-seger kan ge jackpot för Arvika i nästa omgång. Foto: FREDRIK KARLSSON

Artikeltaggar

Christian BerntssonDivision 4 VärmlandFotbollIFK SunneIK Arvika FotbollSunne

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.