Hoppa till huvudinnehållet

Snart två år sen dödsolyckan – här är efterlängtade beskedet: ”Helt kanon”

Publicerad:
Det var i oktober 2021 tågolyckan med dödlig utgång inträffade. Nu, över ett och ett halvt år senare, är en skyddsåtgärd på Kärrsmossen på gång.
Det var i oktober 2021 tågolyckan med dödlig utgång inträffade. Nu, över ett och ett halvt år senare, är en skyddsåtgärd på Kärrsmossen på gång. Foto: Kerstin Herö

Över ett och ett halvt år har gått sen dödsolyckan på Kärrsmossen.

Ett år har gått sen beslutet att stänga och stängsla in järnvägsövergången fattades.

I sommar blir det verklighet.

– Det har gått fort och smidigt, tycker Peter Thörn, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Efter att Jesper Klarström, 21, mist livet i oktober 2021 har många riktat skarp kritik mot olycksplatsen, den obevakade järnvägsövergången på Kärrsmossen.

En av dem: Jespers mamma Linda Fryklund.

– De obevakade övergångarna måste omgående bort, annars kommer det hända olyckor igen, sa hon till AN en månad efter olyckan.

Jesper, 21, dog i tågolyckan – mamman kritisk mot övergångarna: ”Måste bort”Efter dödsolyckan – allvarlig kritik mot säkerheten: ”Sticker ut lite extra””Båda övergångarna är totalt livsfarliga” – skarp kritik mot olycksövergången

Ett år senare hade det beslutats om åtgärder – som dock inte blivit verklighet.

– Det ska ju åtgärdas så fort som möjligt. Vi är överens med Arvika kommun, så förhoppningsvis ska vi väl kunna åtgärda det under nästa år.

Så sa Peter Thörn, åtgärdsplanerare på Trafikverket, angående att stänga och stängsla in järnvägskorsningen på Kärrsmossen till AN i november 2022.

Trafikverket stänger olycksdrabbad övergång – ”Äntligen, ingen mer ska drabbas”Ett år efter dödsolyckan – kritiserad övergång kvarHälften av övergångarna måste bort: ”De är inte säkra”

När vi nu kliver in i juni 2023 börjar det hända saker.

– Det ska stängslas där i sommar, säger Peter Thörn.

”Snabbare går nästa inte”

En mer specifik tidpunkt för när arbetet kan påbörjas är svår att ange. Trafikverket har inte fått något datum.

– Nej, vi får inte det. Stängselprojektet är nationellt. Vi lägger beställningar årsvis så lägger de upp sina turer.

Peter Thörn, samhällsplanerare på Trafikverket.
Peter Thörn, samhällsplanerare på Trafikverket. Foto: Lisa Olaison

Att utföra själva arbetet med att få stängslet på plats går förhållandevis fort.

– Det tar ingen längre stund, borde vara klart på någon vecka. Det känns bra. Det har gått rätt fort och smidigt, tycker jag, säger Peter Thörn över ett och ett halvt år från det att dödsolyckan inträffade.

– Man får räkna med att sånt här dröjer två år. Snabbare än så går nästan inte. Vi har behövt prioritera om, få loss nya pengar och tryckt in de här åtgärderna i en befintlig plan.

”Helt kanon”

Peter Adolfsson, tillbaka på kommunen som mark- och gatuingenjör efter ett par år hos Västvärmlands LBC, känner myndigheten – och är inte förvånad.

– Det kan tyckas att det tar lång tid. Jag är väl van vid Trafikverket och inte speciellt förvånad över att det dröjt två år.

Stängslet blir omkring 400 meter långt.

– Nytt galvat panelstängsel.

Är 400 meter stängsel en tillräcklig åtgärd?

– På det stället tycker jag att det är tillräckligt, det är en så hög bank där. Och jämfört med andra sträckor är det inte mer spring där. Men helt kanon att ha en lösning på plats. Jättebra.

AN har tidigare skrivit att kostnaden för stängslingen runt Kärrsmossen-övergången gått över miljonen. Då var också given att stängslet skulle vara längre, en kilometer långt.

– Jag har inget exakt belopp, men det blir ju billigare nu.

Kostnaden på Trafikverket

Hur som helst tar Trafikverket hand om hela kostnaden.

– I och med omständigheterna landar det på dem att bekosta hela sträckan, säger Peter Adolfsson.

Omständigheterna som i att det inträffat en dödsolycka?

– Ja, precis.

Arvika kommun bekostar däremot den extra beställning som nu gjorts på ytterligare stängsel. Detta ska upp på på en sträcka vid stans norra spårområde mot Haga till.

– Vi vill ha mer stängsling. Sen finns fler områden på Värmlandsbanan som skulle behövas stängslas. Jag hade också gärna sett grindar under bommarna så att man inte behöver krypa under dem.

”Sluta klipp”

Trafikverket ska också se över samtliga järnvägsövergångar för sträckan Kil–Charlottenberg. Till AN har Peter Thörn tidigare sagt att hälften av dessa 33 obevakade korsningar behöver stängas, men ett verkställande ligger en bit framåt i tiden.

– Den inventeringen är tänkt att vara färdig 2026, säger Peter Thörn.

Att höja säkerheten kan ibland vara enkelt och upp till oss alla. Peter Adolfsson uppmanar:

– Sluta att klippa upp stängsel. Det behöver poängteras.

Kritik mot obevakade övergångar: ”De är fullständigt livsfarliga”AN avslöjar: Brister i sikten vid övergångarna i KärrsmossenDödsolyckan: Inget brott – polisen lägger ner utredningen

Artikeltaggar

Arvika kommunÅtgärderCharlottenbergOlyckorOlyckor och katastroferPeter AdolfssonPeter ThörnTrafikTrafikverketVärmlandsbananVästvärmlands LBC

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.