Hoppa till huvudinnehållet

Kraftig ökning av olyckor med elsparkcykel: Här är Värmlands siffror

Publicerad:
Skadade personer vid elsparksolyckor ökar. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Transportstyrelsens nya rapport visar att det skett en ökning på 35 procent av antalet skadade i olyckor med elsparkcyklar i landet.

År 2022 skadades 3 334 personer jämfört med år 2021 då 2 445 personer kom till skada. Fyra personer omkom i samband med elsparkcykelsolyckor 2022.

Antalet rapporterade skador i olycksdatabasen Strada har skjutit i höjden när det kommer till elsparkcykelsolyckor. De flesta olyckor inträffar i större städer och ungefär 90 procent sker i tätbebyggt område.

I Värmlands län ser man en ökning från 51 till 56 skadade personer från 2021 till 2022. År 2020 noterades endast två olyckor i länet, vilket visar på en stor ökning de senaste två åren. Allt fler personer kör elsparkcykel i Värmland och det är förstås en bidragande orsak till att olyckorna ökat den senaste tiden.

”Var fjärde är under 18 år”

Den ökade tillgängligheten på elsparkcyklarna har gjort att man ser att allt fler barn och unga är inblandade i olyckorna.

– Nästan var fjärde skadad person är under 18 år, säger Staffan Berge, statistiker, Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tre fjärdedelar av olyckorna är singelolyckor och sker inte i kollision med andra trafikanter. Statistiken visar att ungefär 60 procent av de skadade är män och att de flest drabbade är i åldersgruppen 25-44 år.

– Tidigare studie visar att de flesta olyckor med personskada som rapporteras till Strada beror på att föraren exempelvis tappar balansen eller på annat sätt brister i förmågan att framföra fordonet. Även halt eller ojämnt väglag kan orsaka singelolyckor, säger Staffan Berge.

Artikeltaggar

ElsparkcykelOlyckorOlyckor och katastroferSingelolyckorTransportstyrelsenVäglagVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.