Hoppa till huvudinnehållet

Två områdeschefer kan bli åtta – Region Värmland gör om sjukvårdsledningen

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Regionens omorganisation innebär många fler höga chefer.
Regionens omorganisation innebär många fler höga chefer. Foto: Håkan Strandman

Region Värmlands hälso- och sjukvård står inför ett miljardunderskott – och en omorganisation.

Nu kan NWT avslöja att det innebär betydligt fler områdeschefer än de två som finns idag, det enligt interna dokument som NWT tagit del av.

Idag har hälso- och sjukvårdsledningen i Region Värmland två områdeschefer, en slutenvårdschef och en öppenvårdschef.

Det är alldeles för få anser hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert enligt det förslag på omorganisation som NWT tagit del av.

NWT kan avslöja att det nya förslaget är indelat i 12 olika områden, några som redan finns idag och andra som struktureras om och skulle kräva ytterligare omkring sju områdeschefer.

Fler områden

Enligt förslaget är syftet med omorganisationen att förbättra arbetsmiljön och få en organisation med tydlig expertis inom rätt område i hälso- och sjukvårdsdirektörens ledningsgrupp.

Målet med den nya organisationen är att skapa fler områden med utökat samarbete och samverkan sinsemellan som också förbättrar flödet för patienten.

NWT har sökt Lena Gjevert som vill avvakta kommentar. Så här svarar Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden:

Regionrådet Daniel Schützer (S) hänvisar detaljer kring omorganisationen till hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, som vill avvakta kommentar.
Regionrådet Daniel Schützer (S) hänvisar detaljer kring omorganisationen till hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, som vill avvakta kommentar. Foto: Tommy Andersson

– Omorganisationen är inte på politisk nivå utan det är hälso- och sjukvårdsdirektören som genomför den. Men i grunden är det så att dagens öppenvårds- och slutenvårdschefer har alldeles för många medarbetare under sig för att verkligen kunna ha det närvarande ledarskap som vi önskar. Men detaljer kring omorganisationen får du fråga Lena Gjevert om, säger han.

Beslut i juni

Just nu i processen pågår facklig förankring och riskanalyser. Riskanalyser som genomfördes 10 maj och som NWT begärt ut men inte fått ta del av.

I juni förväntas det tas beslut om ny organisation för hälso- och sjukvården.

I augusti är planen att rekrytering av områdeschefer ska starta och den nya organisationen ska vara på plats den 1 januari 2024.

Hur mycket rekryteringarna påverkar regionens ekonomi är i dagsläget oklart.

Artikeltaggar

Daniel SchützerLena GjevertOmorganisationerOrganisationerRegion VärmlandRekryteringSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.