Hoppa till huvudinnehållet

Maria Larsson om hur cancer och brand ledde till kärleksbomb: ”Dretlycklig”

Publicerad:
Maria Larsson gästade fjolårets Packmopedsturné som soloartist och är även en av medlemmarna i Môra-Per. Nu släpper hon en tolkning av en trallpunk-låt som på flera olika sätt betyder mycket för henne.
Maria Larsson gästade fjolårets Packmopedsturné som soloartist och är även en av medlemmarna i Môra-Per. Nu släpper hon en tolkning av en trallpunk-låt som på flera olika sätt betyder mycket för henne. Foto: Privat

En cancerbehandling och en förödande brand.

Två omtumlande händelser och en lång helandeprocess gav värmländska artisten och musikern Maria Larsson möjlighet att skapa en kärleksbomb i form av en trallpunk-klassiker.

För Maria Larsson blev slutet av fjolårets packmopedsturné – där hon medverkade tillsammans med bland Stefan Sundström och Irma Schultz – början på en tid av oro och osäkerhet.

Hon fick ett cancerbesked med påföljande operationer och lång läkeprocess. Tidigt förstod hon vikten av att ha något för händerna under det följande halvåret. Något kreativt och lustfyllt som tog tankarna från oron.

Av många anledningar föll sig projektet naturligt – hon spelade in en egen tolkning av trallpunk-gruppen Charta 77:s låt "Lilla Björn och Lilla Tiger". När hon var klar med musiken väntade ytterligare en operation så hon inledde arbetet med att ge låten en musikvideo.

– Det blev en del av läkeprocessen efter min bröstcancer, börjar Maria Larsson.

– Direkt efter Packmopedsturnén halkade jag in i allt med provtagningar och så vidare vilket ledde till två stora operationer. Det blev två rejäla dippar, jag trodde allt skulle bli bra. Men i stället blev det ännu en omfattande operation.

Maria Larsson berättar om en tid präglad av osäkerhet.

– Jag fick en hel del ensamtid efter den sista operationen. Så mycket tid för mig själv har jag aldrig haft tidigare. Antingen har det varit jobb eller mammaledighet.

Barnen är åtta, respektive tio år.

– Det här projektet bara dök över mig. Det var liksom inte jag som valde, det var som att låten valde mig.

Under orosmånaderna kom ytterligare en händelse att påverka henne starkt. Musik- och kulturbyggnaden Ögir som låg i Köping och som drevs av Charta 77:s sångare Per Granberg brann ner till grunden.

– Det gjorde mig så otroligt ont. Sedan tidigare hade jag indoktrinerat mina barn i trallpunken och när jag berättade för dem vad som hade hänt ville de hjälpa Per genom att spela "Lilla Björn och Lilla Tiger" så ofta de bara kunde så att det skulle generera Stimpengar. Så under den här perioden av mitt liv var jag helt marinerad i den låten!

Maria Larsson och Stefan Sundström under Packmopedsturnén ifjol.
Maria Larsson och Stefan Sundström under Packmopedsturnén ifjol. Foto: Jakob Johansson

"När man ska hitta sig själv”

Men hennes relation till Charta 77 och speciellt då "Lilla Björn och Lilla Tiger" började långt tidigare.

– För mig handlar det om gymnasieåren, om den där tiden när man ska hitta sig själv, fortsätter Maria Larsson och berättar hur trallpunken fångade henne under ett sökande 90-tal.

– Jag kom från lilla Årjäng, började gymnasiet i Arvika där jag upplevde att alla hade en helt annan världsbild än jag hade. Grupperna som kom att räknas till trallpunken blev en stor del i mitt identitetsbildande.

Scenen rymde utöver Charta 77 band som De lyckliga kompisarna och Radioaktiva räker. Låtarna hade gärna starka melodier och berättande texter, allt framfört till en snabb takt.

– "Lilla Björn och Lilla Tiger" stod ut för mig tidigt. Den är så fantastisk.

Låten är med på albumet "Tecken i tiden" som släpptes 1995.

– I efterhand har jag hört att de egentligen inte ville ha med den på skivan, de tyckte den var löjlig. Men i dag är det deras allra populäraste låt.

En scen ur Maria Larsson musikvideo ”Lilla Tiger och Lilla Björn”.
En scen ur Maria Larsson musikvideo ”Lilla Tiger och Lilla Björn”. Foto: Screen shot

"Egentligen idiotiskt”

"Lilla Björn och Lilla Tiger" tar avstamp i en barnbok av den tyska författaren Janosch och handlar om två vänner som beger sig ut på en resa. Om berättelsen i Charta 77:s tappning jagas av distade gitarrer är låten i Maria Larssons händer betydligt mer eftertänksam och inkännande. Gitarrerna är ersatta av piano, fiol och ljud från speldosor och Maria Larssons vägvisande röst sjunger om de båda vännernas äventyr.

– Filmen tog längst tid att göra, förklarar hon.

– Att jobba med stop motion är ju egentligen idiotiskt. Det ser så jäkla mysigt ut när man tittar på det, men det tar timmar att få ihop bara några sekunders färdig film.

Tekniken bygger på att man tar stillbilder och för varje bild rör man figurerna en aning.

– Det går inte att fuska. Det är bara att jobba tålmodigt och älska de små gôbbarne man skapat.

Hon arbetade med låten och videon i drygt ett halvår.

– Allt i videon är gjort av lera, papp eller annat som jag haft i min närhet som jag har plôttrat ihop, det är många tvinnade ståltrådar.

Figurerna – eller gôbbarne som Maria kallar dem – har fått växa fram spontant i hennes händer.

– Att det skulle bli en dockfilm var självklart, det hör du när du lyssnar på låten. Jag började med ansikte och händer, jobbade med lera. De växte fram, blev som de blev. Tigern blev en hårdrockare! En gammal vante fick bli en skinnjacka.

Även en hare och en igelkott skymtar förbi i filmen.

– Det var som att alla de här figurerna redan fanns, jag behövde bara ta fram dem.

Lilla Björn och Lilla Tiger på väg.
Lilla Björn och Lilla Tiger på väg. Foto: Screen shot

Arbetet blev som meditation, som terapi. När hon nyligen la upp det färdiga resultatet på sina sociala medier berättade hon om skaparglädjens helande krafter.

– Jag har varit dretlycklig när jag pysslat med det här!

En av medlemmarna i Charta 77 uttryckte sig såhär om videon och låten:

"Superfin tolkning av Lilla Björn. Det är ju lite som att få tillbaka låten efter att ha spelat den varje gig i sjutton år av mitt liv."

– Folk har skrivit så jäkla fina grejer, berättar Maria apropå responsen.

– Tuffa, gamla punkgôbber berättar att de grinat när de tittat på videon. Det känns så jäkla bra – de har fått med sig essensen av all kärlek och andra starka känslor som jag har stoppat in i det här.

”The love of my life”

I Janocsh berättelse slutar Lilla Tigers och Lilla Björns resa med att de kommer tillbaka hem med en större förståelse och uppskattning för deras plats på jorden. Kärnan i sagan är ytterligare en anledning till varför den drabbat Maria Larsson så starkt.

– Jag applicerar det där på mig själv. Jag har varit ute och rest och pluggat och efter 15 år flyttade jag tillbaka till mitt föräldrahem alldeles utanför Årjäng. Och väl där hittade jag the love of my life. I dag har jag ett fantastiskt liv här där allt började.

Efter alla operationer ska cancern nu vara borta, berättar hon lättad.

– När jag släppte låten och videon blev det ett avstamp från hela den perioden i mitt liv. Släppet blev som en kärleksbomb, även om det var tråkiga anledningar till varför det blev av – cancer och brand. Men som Markus Krunegård sjunger – "Askan är den bästa jorden".

Det finns tankar på att fortsätta att göra egna versioner av favoritlåtar.

– I många av trallpunkens låtar försvinner de fina melodierna, de spelas för fort. Jag när en dröm om att göra en hel skiva med punk-covers. Och lyfta fram melodierna och texterna som många missar i allt det tuffa och hårda.

Maria Larssons version av "Lilla Björn och Lilla Tiger" finns här eller på marialarsson.se samt på hennes sociala medier. Den 2 juni spelar hon tillsammans med Jonathan Hultén på Scalateatern i Karlstad.

Artikeltaggar

AnimationÅrjängArvikaCancerCharta 77FilmFilmerKändisarKöpingMänskligtMaria LarssonMôra-PerMusikNöje/KulturPunkSångScalateaternVisa

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.