Torrt i Västvärmland de närmsta dagarna - längre fram går inte att se

Publicerad:

Rubriker om ytterligare en sommar som 2018 har duggat tätt. Men kan man faktiskt förutspå det redan nu?

– Nej, det kan man inte göra, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Det blir soligt och på det stora hela regnfritt i Västvärmland de närmsta dagarna.
Det blir soligt och på det stora hela regnfritt i Västvärmland de närmsta dagarna. Foto: Aron Eriksson

Sommaren 2018 var möjligtvis trevlig för soldyrkarna, men inte för värst många andra. En kraftig värmebölja, kombinerat med väldigt lite nederbörd, ledde till torka, bränder och stora påfrestningar för bland annat lantbrukarna.

Under den senaste månaden har rubriker varnat för att att det kan bli en liknande sommar i år. Men enligt Max Schildt kan man inte se så långt fram i tiden - i alla fall inte med någon som helst säkerhet.

– Vi gör ju prognoser för allmänheten som sträcker sig ungefär en vecka för det är så långt man kan se, säger hon.

– Sedan gör vi längre prognoser. Man kan se signaler, indikationer och försöka se sannolikheter, men det är såpass osäker att vi inte bedömer att allmänheten kan ta till sig den informationen. Det är snitt, och avvikelser i snitt, på flera månader, det är en helt annan typ av prognos. Vädersystemet är ett kaotiskt system, små variationer kan växa sig väldigt stora med tiden så att det blir nåt helt annat.

Med andra ord kan man se indikationer på ett visst väder under sommaren, men det kan i praktiken bli nåt helt annat.

Max Schildt, meteorolog på SMHI.
Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Men torrt kommer det fortsätta vara de närmsta dagarna i Västvärmland.

– De närmsta fyra dagarna har brandrisk även i Värmland. Främst i södra Värmland, den sträcker sig inte så långt upp som Torsby. Brandrisk är ingen varning egentligen, det är ett meddelande till allmänheten för att uppmärksamma att just nu är det torrt och stor risk att det lätt tar eld och lätt sprider sig.

Även om det inte har regnat på gaska länge så är det inte jättetorrt i Värmland i dag (fredag), enligt Max Schildt.

– Det vi har just nu är att brand lätt att det sprids, det beror på bland annat vind. I morgon så ökar dock den här risken så det är uppe på stor eller mycket stor risk. Och även på söndag. Brandrisken ökar över helgen och det ligger även kvar tillsvidare. Det skulle kunna passera något regn natt mellan lördag söndag, men det blir ganska kortvarigt. För att dämpa risken i större utsträckning behövs mer sammanhängande nederbörd, säger Max Schildt.

Artikeltaggar

BränderMax SchildtNederbördRegnSMHITorsbyVäderVärmlands länVind

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare