Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Sverker Magnusson har avlidit

Publicerad:
Sverker Magnusson.
Sverker Magnusson. Foto: Karin Gustafsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tonsättaren, musikskribenten, pedagogen och kåsören – den mångsidige Nils Sverker Bernadotte Magnusson gick den 17 maj ur tiden vid en ålder av 80 år. Han lämnar efter sig sin hustru Berit Lidman Magnusson, barn och barnbarn.

Sverker Magnusson föddes den 10 februari 1943 och växte upp i Partille utanför Göteborg. Han började tidigt studera violin, harmonilära, kontrapunkt och komposition vid musikskolan i Partille. Senare fortsatte han sina musikstudier vid Musikkonservatoriet i Göteborg, och examinerades från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, 1966. Redan som sjuttonåring började Sverker få uppdrag som tonsättare, bland annat för Folkteatern i Göteborg.

Från och med 1985 arbetade Sverker som utbildningsledare och biträdande rektor vid Musikhögskolan Ingesund, och dessutom från år 2000 som universitetslektor i komposition. Under hela sin yrkeskarriär komponerade Sverker ett stort antal verk för olika ensemblekonstellationer, flera av dem uppmärksammade både i Sverige och internationellt. Särskilt värt att nämna är här operan "Blodsbröllop", som valdes som Sveriges bidrag till operafestivalen i Berlin 1988 och där belönades med ett pris för sitt innovativa sätt att blanda in vokal improvisation för operasångarna.

Sverker var en mångbegåvad man med många talanger – en modern renässansmänniska! Förutom att bemästra gitarr, violin och piano samt dirigera körer var han även fenomenal som författare, lyriker, musikskribent och kåsör för bl a Arvika Nyheter. Sverkers ovanliga mångsidighet sträckte sig också till så vitt skilda roller som barnskådespelare, dansbandsmusiker, seglare, pilot och – hästpsykolog!

Sverkers främsta lärare och mentorer var tonsättarna Matti Rubinstein och Sven-Eric Johansson (som själv studerade vid Folkliga Musikskolan Ingesund 1938). Med tiden blev Sverker själv en förebild och mentor för flera nu etablerade tonsättare genom sin roll som lärare i komposition.

Sverker Magnusson hade också en betydande inverkan på Musikhögskolan Ingesunds musiklärarprogram, där han tidigt insåg vikten av att förena pedagogik och musik med musikdidaktik.

Men framför allt var Sverker en glädjespridare av stora mått och en otroligt varm person.

Vila i frid, käre Sverker!

Mats Gustavii

tidigare kompositionselev, sedan kollega och vän

Artikeltaggar

Arvika NyheterGöteborgKörerLärareMusikMusikhögskolan IngesundPartilleStockholmTonsättare