Hoppa till huvudinnehållet

I huvudet på en bonde: ”Brukar ha tre dagars semester”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Henrik Nilsson, tjurbonde i Koppom.
Henrik Nilsson, tjurbonde i Koppom. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

AN kollar läget med lantbrukare i Arvika och Eda. Den här veckan pratar vi med Henrik Nilsson som är tjurbonde i Koppom. Grässådd och expansion av verksamheten upptar tankarna på gården för tillfället.

Henrik Nilsson och makan Carina Forslund driver gården Söderlund i Koppom, med 240 tjurar som föds upp för slakt. När AN får tag i Henrik står han på åkern och sår korn.

Gården är självförsörjande på fodergräs till tjurarna och sedan kompletterar de med färdigt kraftfoder.

Vad är på gång hos er nu?

– Nu blir det gräs. Om en vecka eller så ska vi slå gräset och ta hand om skörden och mata tjurarna med.

Vad är nytt för i år?

– Sonen Jimmy ska bli med i verksamheten så nu håller vi på att expandera. Vi kommer utöka till 300 tjurar och bygga ut stallbyggnaden till nästa år.

Många spår en varm och torr sommar, har ni tagit höjd för det?

– Nej vi klarade oss ganska bra 2018, vi har mycket areal så det var ingen brist på foder. Och gällande vattnet bor vi under ett berg så det är rätt bra tryck här. Vi är inte så oroliga.

Vill du klaga på nåt?

– Det är väl att det är sällan ledigt. Alla dagar i veckan är man ute och jobbar. Carina brukar vara ledig en vecka om året och jag brukar ha tre dagar när jag åker till Nordnorge och fiskar. Det är min semester. Men i år blir det nog inte någon sån fisketur, med tanke på att vi bygger ut och har fullt upp med det.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaBristerDjur och naturEdaFiskeHenrik NilssonKoppomLantbrukSemester

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.