Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar Såguddens café i ny regi

Publicerad:
Daniel Kristensen och Li Thi Dam äger det välkända Carli Café i Karlstad sen ett drygt år tillbaka. Nu öppnar de sommarcafé på Sågudden.
Daniel Kristensen och Li Thi Dam äger det välkända Carli Café i Karlstad sen ett drygt år tillbaka. Nu öppnar de sommarcafé på Sågudden. Foto: Kerstin Herö

På lördag öppnar caféet på Sågudden för säsongen. I år är det Carli café som tar hand om verksamheten. Ett välkänt café i Karlstad, men det ägs och drivs av två personer med stark anknytning till Arvika.

Li Thi Dam bor fortfarande kvar här och pendlar till verksamheten i Karlstad. Daniel Kristensen flyttade för ett par år sedan efter många år i Arvika.

De är båda väl bekanta med Sågudden som de besökt privat genom åren.

Kristensen tycker att platsen har det mesta att erbjuda en sommardag. Den fina miljön, lekparken för barnen, som han tog med sig dit när han fortfarande bodde kvar i stan. När chansen dök upp att driva café sommartid i Arvika tog de den.

Föreningen söker någon som vill driva kafé på Sågudden i sommar

Västra Värmlands fornminnesförening, som ansvarar för Sågudden, beslutade tidigare i år att inte längre driva caféet i egen regi med anställda, utan att arrendera ut lokalerna, om de fann någon som var intresserad. I april beslutade föreningen att skriva avtal med Carli café.

Egentillverkat

Carli är känt för sin egentillverkade italienska glass och chokladpraliner och det utbudet tar de med sig till Sågudden.

– Vi tar med oss det vi är bra på, säger Daniel Kristensen.

Caféet kommer även att servera våfflor och enklare maträtter, kallrätter som sallader och matiga våfflor.

Carli är känt för sin egentillverkade italienska glass och chokladpraliner och det tar man med sig till Såguddens café.
Carli är känt för sin egentillverkade italienska glass och chokladpraliner och det tar man med sig till Såguddens café.

Daniel Kristensen tycker att Arvika saknar en sommartradition med ett riktigt glasscafé och tror att man kan fylla ett tomrum där.

– Det är en fantastisk period med turister och ledighet. Det ska bli spännande och en utmaning. Den senaste veckan har det säkert ringt tio personer om dagen till caféet i Karlstad och frågat när vi öppnar.

De planerar att ha öppet varje dag i veckan under sommaren och fram till någon gång mot slutet av augusti. Något exakt slutdatum är inte satt. Fem anställda ska hålla ruljansen igång i sommar.

– Det får inte bli för långa väntetider. Barnfamiljer vill ha sin glass fort.

Erbjöds ta över

Li Thi Dam och Daniel Kristensen känner varandra sen gammalt. Hon har drivit restaurangverksamhet i Arvika tidigare. Även Daniel Kristensen har haft andra företag på orten. Men sen de tog över Carli i Karlstad i april 2022 ligger fokus på den verksamheten.

Li Thi Dam var bekant med ägaren som hade caféet före dem.

– När vi fick erbjudandet att ta över gick det bara fyra veckor innan vi tackat ja och köpt det, säger Daniel Kristensen.

Men det var en verksamhet som var helt ny för dem båda. Först blev det en glasskurs i Italien. Senare en kurs i att tillverka chokladpraliner.

Efter att grundaren till företaget beslutade att sälja Carli 2018, efter tio år, har caféet haft tre ägare och verksamheten har varierat en del. Li Thi Dam och Daniel Kristensen blev den fjärde ägaren. Enligt Kristensen har de gått tillbaka mer till hur det drevs förr genom egen tillverkning av produkterna.

Artikeltaggar

ArvikaDaniel KristensenGlassHandelKarlstadSåguddenVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.