Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkogårdsvandringar där man får möta historiens profiler

Publicerad:
Anders Degertorp och Meta Flodén kommer att vara guider under de planerade kyrkogårdsvandringarna vid Mikaelikyrkan i början av juni, då kända kulturpersonligheter och andra profiler i Arvikas historia kommer att levandegöras.
Anders Degertorp och Meta Flodén kommer att vara guider under de planerade kyrkogårdsvandringarna vid Mikaelikyrkan i början av juni, då kända kulturpersonligheter och andra profiler i Arvikas historia kommer att levandegöras. Foto: Kerstin Herö

Vid ett par tillfällen i juni arrangerar Arvika pastorat guidade kyrkogårdsvandringar vid Mikaelikyrkan. Då får deltagarna möta några av gamla tiders kända personer som har sin vila här.

Totalt 120 gravar har digitaliserats och försetts med en QR-kod som man skannar av med mobilen och får upp information om varje person. Sen ett år tillbaka finns möjligheten att vandra runt på egen hand och läsa om konstnärer, präster, grundare av Arvikaföretag och andra profiler.

– Människor som gjort nåt för bygden, säger Meta Flodén som är källan till informationen och som tillsammans med Anders Degertorp, chef för kyrkogårdsförvaltningen, ska guida under kyrkogårdsvandringarna.

Det var han som fick idén till vandringarna, där man inte bara nöjer sig med att berätta om personerna, utan också kommer att gestalta dem med hjälp av ett antal personer.

– Vi vill levandegöra kulturpersonligheterna och göra ett rollspel, säger Anders Degertorp.

Keramikern Martin Flodéns familjegrav med keramikkorset i ”Rackenblått” som blev hans signum.
Keramikern Martin Flodéns familjegrav med keramikkorset i ”Rackenblått” som blev hans signum.

Till de guidade vandringarna har man valt ut omkring 15 gravar som man besöker, olika till varje tillfälle. Bland de ”skådespelare” som ska gestalta de olika personligheterna från förr finns till exempel Sven Årnäs som antar rollen som författaren Gustaf Schröder. Carolina Sebenius, som donerade pengar till uppförandet av det vita gravkapellet på kyrkogården, spelas av Margareta Troell.

– Alf Rudström var en storsångare och vem frågar man då, om han vill gestalta honom, jo en annan storsångare, Anders Andersson (operasångare), säger Meta Flodén.

Två tillfällen

Den 4 och den 11 juni kommer kyrkogårdsvandringarna att äga rum.

– Det ska bli spännande att se hur det faller ut. Vi hoppas det ska bli uppskattat, säger Anders Degertorp.

Samtidigt går det inte att ta emot hur mycket folk som helst, så att grupperna blir för stora.

– Vi måste begränsa oss. Vi har sagt cirka 30 personer per tillfälle. Vi vill gärna att man anmäler sig i förväg.

Om man vill gå en vandring på egen hand på kyrkogården och läsa om de profiler som ligger begravda, framför allt i den äldre delen, kan man göra det genom att scanna QR-koden vid de gravar som finns med.
Om man vill gå en vandring på egen hand på kyrkogården och läsa om de profiler som ligger begravda, framför allt i den äldre delen, kan man göra det genom att scanna QR-koden vid de gravar som finns med.

Det ligger många kulturpersonligheter på kyrkogården vid Mikaelikyrkan.

–Ju fler personhistorier vi kan spara, desto bättre. De kommer att försvinna med tiden annars.

Ljudfiler

Digitaliseringen av gravarna ska kompletteras med ljudfiler, så de berättelser man kan läsa i dag, även ska gå att lyssna till.

–Personer med synsvårigheter kan få informationen uppläst, säger Anders Degertorp som räknar med att det ska vara klart i höst.

Artikeltaggar

Anders AnderssonArvikaArvika pastoratEtik och religionGustaf SchröderKyrkogårdarMartin FlodénMikaelikyrkanVandring

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.