Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören om skadeståndet: ”Vi lär oss av misstaget”

Publicerad:
Hans Karlsson.
Hans Karlsson.

Arvikas kommundirektör Hans Karlsson kommenterar ärenden då en LSS-brukare blev tillsagd att inte publicera information om sin insats på sociala medier.

– Vi har i vårt arbete gjort ett misstag som adresserats och kommit överens med brukaren om en summa som ersättning.

Han utvecklar:

– Det olyckliga är ju att kontaktpersonen i fråga, vår medarbetare, uppfattade det som besvärade att vissa texter gällande insatsen hade kommit ut i sociala medier. Syftet med skrivningen i genomförandeplanen var att skydda den medarbetaren och inget annat.

Formuleringen ska ha antytt att om brukaren ändå publicerade uppgifter om sin insats på sociala medier skulle stödet dras in. Men det var aldrig aktuellt, menar Hans Karlsson.

– Vi ville vädja till brukaren att uttrycka sig så inte kontaktpersonen skulle känna sig besvärad men det blev felaktigt uttryckt i vår plan helt enkelt. Och då har vi landat i att vi gjort fel, och vi har betalat ut en ersättning.

LSS-brukare får 50 000 i skadestånd och ursäkt av kommunen

”Kunskapsnivån finns”

I kritiken från JO förutsätts att det ”skyndsamt” vidtas åtgärder för att höja kunskapsnivån kring grundläggande fri- och rättigheter inom verksamheten. Har man vidtagit några sådana åtgärder?

– Kunskapsnivån finns redan, vi vet att vi inte får begränsa yttrandefriheten. Det vi har att göra inom den här specifika verksamheten är att titta på hur vi formulerar våra genomförandeplaner och undviker att uttrycka oss på ett sätt som blir begränsande eller kränkande för brukaren.

Finns det inte risk att liknande skrivningar förekommer i andra genomförandeplaner? Hur ska ni säkerställa att inte andra begränsas i sin yttrandefrihet?

– Det är svårt att få en överblick bakåt men i grunden är det självklart att vi inte ska begränsa yttrandefriheten. Men alla genomförandeplaner skrivs ju under av både oss och av en företrädare för brukare, så det handlar snarare om att det inte blir felaktigt framåt.

Han avrundar:

– Vi beklagar såklart det som har skett och vi kommer träffa brukaren tillsammans med ett juridiskt ombud och framföra en ursäkt direkt, utöver den offentliga ursäkt som publicerats. Men generellt är vi inte ute efter att hitta någon syndabock utan det här är människor som i sin yrkesutövning gör sitt bästa och i det här fallet blev det inte riktigt bra. Men vi lär oss av misstaget.

Fakta

Vad är LSS?

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra. Källa: Socialstyrelsen

Artikeltaggar

ArvikaÅtgärderHans KarlssonSamhälleSociala nätverkYttrandefrihet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.