Dystra trenden fortsätter kring Arvikas företagsklimat – men positiva vindar i Eda

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Den dystra utvecklingen kring Arvikas företagsklimat fortsätter – medan det har vänt uppåt för Eda.

Det visar den senaste enkätundersökningen från Svenskt Näringsliv, som ligger till grund för kommande rankinglista.

Arvika hamnade på en riktig bottennotering i förra årets ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner, som arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv kommer med årligen.

Plats 283 av totalt 290 kommuner var facit då – och årets resultat ser ut att bli ännu sämre.

Arvika fortsätter att sjunka på företagsranking – nära sistaplatsen

För det sammanlagda betyget landar på nu på 2,6 jämfört med 2,8 ifjol, vilket tyder på att Arvika med stor sannolikhet sjunker ännu lägre i rankingen.

– Företagen i Arvika blir fler, är lönsamma och växer. Det visar på att Arvika är en bra plats att driva företag på. Trots det upplever respondenterna i Svenskt Näringslivs enkät att företagsklimatet har försämrats på vissa parametrar, säger kommundirektören Hans Karlsson i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– En första bedömning är att de svårigheter vi har upplevt inom bygglovssidan är en starkt bidragande orsak till resultatet. Självklart är det frustrerande att resultatet inte har förbättrats, trots de insatser vi har gjort och där vi har upplevt väldigt positiv respons från näringslivet.

Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika. Arkivbild.
Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika. Arkivbild. Foto: Anton Eriksson

”Minst lika viktigt”

Ett antal olika frågor kring exempelvis attityder till företagande, dialogen med kommunens beslutsfattare och de olika förutsättningarna för företagandet har ställts i enkäten.

De frågor man fick allra sämst betyg i är ”Kommunens service och bemötande”, ”Tjänstemännens attityder” och ”Påverkan av brottslighet/otrygghet”.

– Mätningarna är viktiga verktyg, men en bra dialog mellan näringsliv, förtroendevalda och tjänstepersoner är minst lika viktigt. Sedan hösten 2022 har kommunen bjudit in näringslivet i Arvika till månadsvisa lunchträffar, där tjänstepersoner och politiker har varit brett representerade, berättar Hans i pressmeddelandet.

Allt sämre företagsklimat i västra Värmland: Kontinuerlig dialog är essentiellt

Kommunstyrelsens ordförande Peter Söderström (S) om målet framöver:

– Förslaget som ligger på bordet nu är att kommunen från och med 2024 ska klättra 50 placeringar per år i två år, säger Söderström (S) i pressmeddelandet.

Jonas Andersson, näringslivsutvecklare i Arvika, är kraftigt besviken över resultatet i årets företagsranking. Arkivbild.
Jonas Andersson, näringslivsutvecklare i Arvika, är kraftigt besviken över resultatet i årets företagsranking. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen

”Jättetråkigt”

Jonas Andersson, näringslivsutvecklare i Arvika, reagerade på beskedet med stor besvikelse.

– Jag är fullständigt tom inombords. Extremt tråkigt att få ett sånt kvitto, konstaterar han till AN och fortsätter:

– Vi har en del att jobba med uppenbarligen. Jag tycker ändå vi har gjort mycket det gångna året, många insatser kring företagandet. Så lite snopet känns det, en liten förbättring hade vi förväntat oss. Men vi kanske får se resultatet först på lite längre sikt av det vi har gjort.

– Jättetråkigt, vi är besvikna. Vi ska inte behöva hamna dåligt i mätningen, vi har inte sämre förutsättningar än i andra kommuner. Vi respekterar vad undersökningen säger, men att det blir så dåligt betyg är jag förvånad över, säger Jonas Andersson.

Vad tror du det här kan bero på?

– Det är klart att det belastar oss att det har varit negativa skriverier. Rent allmänt styrs det lite av trenden, blir det lite negativt är det svårt att vända på det.

Pär Sundman, näringslivsutvecklare i Eda, är glad över det positiva resultatet. Arkivbild.
Pär Sundman, näringslivsutvecklare i Eda, är glad över det positiva resultatet. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

För Eda var det däremot desto muntrare läsning. De har landat på ett sammanvägt betyg på 3,5 – vilket också är snittbetyget bland samtliga kommuner.

Förra året låg betyget på 3,10, vilket indikerar en kraftig förbättring i rankingen då kommunen hamnade på plats 235 förra året.

– Det här kommer ju som en överraskning varje år. Bara kul att att vi får ett kvitto på att vi gör bra grejer, konstaterar Pär Sundman, näringslivsutvecklare i Eda, till AN.

Han fortsätter:

– Jättekul att vi är uppe på snittet. Det tror jag inte har hänt tidigare. Vi är jätteglada över resultatet, men nöjda är vi inte – vi vill klättra och försöka bli i toppen av Sveriges kommuner.

Varför tror du ligger bakom lyftet?

– Vad vi har gjort i Eda är väl det kvinnliga nätverket som har startats upp, sen jobbar jag en del med att få fart på Storgatan. Vi har startat upp andra nätverk också.

– Framför allt har jag ägnat mig en del åt att prata med mina kollegor i kommunhuset och politikerna, om hur viktigt det är att våra företag går bra.

På en stor del av mätpunkter har förbättringar skett, enligt enkätundersökningen.

De största ökningarna ses bland annat gällande service och bemötande, kommunpolitikernas attityder och information till företagen.

– Vi har varit bättre på att skicka ut information via Facebook och Linkedin bland annat, säger Pär Sundman.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEdaEda kommunFöretagandeHans KarlssonJonas AnderssonNäringslivPeter SöderströmSvenskt NäringslivTrender

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare