Äldreboenden får skarp kritik – för dåliga svenskkunskaper

Publicerad:
Eda kommun får skarp kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. En av anledningarna är att språkkunskaperna bland vårdpersonalen är för dåliga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personalen har inte tillräckligt kompetens och talar för dålig svenska. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot särskilda boenden i Eda kommun.

Inspektionen för vård och omsorg har besökt Eda kommun för att inspektera kommunens särskilda boenden. Myndigheten hittade flera brister där de riktar kritik mot kommunen.

Personalen som ska göra medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens, och talar för dålig svenska. När IVO gjorde en enkätundersökning hos sjuksköterskorna så svarade 100 procent att vårdpersonalens språkkunskaper innebär risker för patientsäkerheten. Rikssnittet i Sverige på den frågan är 87 procent. I enkäten svarar sjuksköterskorna att de flesta bland vård- och omsorgspersonalen behärskar svenska språket, men att det blir fler och fler som inte gör det.

”Speciellt svårt kan det vara vid telefonkontakter”, var ett av enkätsvaren.

IVO har också pratat med boende på ett särskilt boende. Enligt de boende själva så finns det språkbrister bland personalen, men ”de har funnit strategier för att lösa det, till exempel genom att fråga om eller ta hjälp av någon som förstår”

Ledningen för vården i Eda kommun har fått svara på hur de ser på saken. Precis som i många andra kommuner så har det varit svårt att få tag på lämplig och kompetent personal, som dessutom talar bra svenska. Eda kommun har ett samarbete med grannkommunen Arvika för att vidareutbilda vård- och omsorgspersonal med en språksatsning. Kommunen tror också att det nya vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet som startar till hösten kommer att hjälpa.

IVO riktar också kritik mot kommunen för brister i dokumentation och läkemedelshantering på särskilda boenden, men också för den palliativa vården, alltså vård i livets slutskede. Ledningen för vården i Eda menar att den palliativa vården håller hög standard och fungerar väl.

Hur som haver så måste Eda kommun redovisa för IVO senast den 29 juni vilka åtgärder de gjort eller redan genomfört för att komma tillrätta med de brister som myndigheten hittat på de särskilda boendena.

Artikeltaggar

ArvikaEdaEda kommunInspektionerIvoOmsorgPalliativ vårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare