SM-succé för Knöppelåsen-ryttarna – båda i final: ”Helt fantastiskt!”

Publicerad:
Klara Gustavsson tillsammans med tränaren Anika Fielitz och ponnyn Ghoice S vid helgens SM i Falun. Foto: Privat

Knöppelåsen var välrepresenterat under helgens ponny-SM i dressyr.

Både Klara Gustavsson och Ida Bergfjord tävlade också framgångsrikt – genom att ta sig till final.

– Väldigt kul att vi kunde visa den finaste sidan när det gällde som mest, säger Klara som placerade sig på fjärde plats.

Med placeringarna fem och sju i kvalritterna tog sig Klara Gustavsson med marginal till den så kallade kür-finalen, där det rids ett helt egenkomponerat program, med ponnyhästen Ghoice S.

I finalen blev det en fin fjärdeplats, där hon landade på 70.809% – och hon blev precis placerad med det resultatet.

– Det var helt fantastiskt! Det var så himla kul, för min känsla och resultaten som jag fick i båda kvalen stämde överens med varandra – extra kul att tävla då, konstaterar Klara och fortsätter:

– Min ponny vill ofta göra det själv och vill för mycket, så det kan bli lite fel ibland. Skönt att ha den känslan när det stämmer.

Hur var känslan i finalen?

– Det var väldigt kul. Oerhört kul att få rida ett program som man gjort helt själv, att få höra sin egenvalda musik och allt.

”Otroligt hög nivå”

För Ida Bergfjord blev det idel åttondeplatser, både i kvalet och i finalen, med sin ponny Lightning Boy v. Holsteinsberg.

– Jag är jättenöjd – det var nåt man inte trodde innan. Mitt mål var att bara ta mig dit, att komma åtta där i båda kvalen och åtta i totalen var verkligen över förväntan, säger Ida.

Och fortsätter:

– De sju som kom före mig är såna som är på otroligt hög nivå. Det var väldigt chockerande att jag placerade mig bland 30 ekipage.

Hur var det att tävla i SM då?

– Jag var lite nervös innan men när jag väl red var jag väldigt nöjd med ritterna. Det var väldigt mycket glädje när jag blev placerad såklart, säger Ida som alltså gjorde lyckad SM-debut.

Ida Bergfjord placerade sig som åtta i både kvalet och finalen under sitt första ponny-SM i dressyr.
Ida Bergfjord placerade sig som åtta i både kvalet och finalen under sitt första ponny-SM i dressyr. Foto: Privat

I kür-finalen landade Ida på 69.450%, vilket alltså räckte till en åttondeplats.

– Det var ett program som jag hade tagit fram själv till finalen. Det var rätt nervöst för jag och mamma hade ingen aning hur det skulle klassas mot de andra programmen.

Då det var 15 startande i finalen får man ju säga att det stod sig rätt väl.

– Dagsformen var väldigt bra under hela helgen, det kändes som han var med mig hela tiden. När han är motiverad är det bara att sitta lugnt och låta honom göra jobbet typ, haha. Men det var väldigt jämnt så det gällde att hålla ihop det också.

”Alldeles för taggade”

Klara var med och tävlade i SM även förra året, i Jönköping, då hon slutade tvåa i B-finalen – som ensam från Knöppelåsens RS den gången.

– Då var mina ponnys alldeles för taggade för att tävla, så det här är det största jag har gjort hittills, konstaterar Klara som är nöjd med helgen i stort:

– Så klart finns det alltid saker man vill förbättra, men den här helgen var det nog det bästa resultatet jag kunde ha gjort Väldigt kul att det gick så bra, med tanke på hur mycket tid jag lägger tid för att nå resultaten.

Hur mycket tränar du?

– Det är några timmar om dagen. Jag rider två ponnys fem-sex dagar i veckan, sen är jag hos Anika (Fielitz, reds.anm.) och tränar en del också. Hon har betytt väldigt mycket – det hade inte gått utan henne.

”Inte varit där utan henne”

Även Ida väljer att hylla tränaren och ridläraren Anika Fielitz:

– Ja absolut, hon är helt otrolig! Jag hade inte varit där utan henne. Hennes talang till att kunna lära alla att rida är otrolig.

Klubbens ordförande Therese Nilsson är förstås glad över de fina prestationerna:

– Jättekul! Vi är en väldigt liten förening och har inte så många tävlingsryttare heller, så det är väldigt bra att ha två som placerar sig i ett SM. De här tjejerna tränar så hårt och det är ju kul när det ger resultat också, säger Therese Nilsson.

Artikeltaggar

Arvika kommunDressyrFalunGunnarskogHästsportKnöppelåsens Ryttarsällskap

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare