Hoppa till huvudinnehållet

Elever åker på utbyte till Tyskland igen: ”Kan bli livslånga vänskaper”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Elever från årskurs ett och två på Solbergagymnasiet åker ner till Tyskland för ett skolutbyte med tyska elever.
Elever från årskurs ett och två på Solbergagymnasiet åker ner till Tyskland för ett skolutbyte med tyska elever. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

På tisdagsmorgonen rullade 25 elever från Solbergagymnasiet iväg i en buss med siktet på Tyskland. Utbytesresan till den tyska staden Gelnhausen är vid det här laget en mer än 50 år gammal tradition, och förmodligen Sveriges äldsta utbyte.

Det är en ruggig morgon när elever från årskurs ett och två på Solbergagymnasiet packar sina väskor och attiraljer på bussen som ska ta dem söderut. De ska åka till den lilla staden Gelnhausen i tyska Bundesland Hessen och bo med varsin tysk familj i drygt en vecka.

Initiativet till utbytet kom från läraren Lars Karlsson och den första resan till Gelnhausen gick år 1972. Sedan dess har elever från Solberga vartannat år åkt ner till den tyska staden. Till och med Lars barnbarn har varit med på utbytet.

Fast 2020 blev det ingen resa.

– Allt var färdigt och eleverna var redo att åka, berättar läraren Morgan Carlsson, som ska med till Tyskland.

Men inget gick enligt plan.

Morgan Carlsson.
Morgan Carlsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

– En vecka innan avfärd fick vi ställa in på grund av pandemin.

Men nu är det dags igen. Huvudsyftet är kulturutbytet, berättar Morgan. Varje svensk elev bor hemma hos en tysk familj på olika ställen omkring Gelnhausen och följer med till den tyska skolan om dagarna. Dessutom gör de en del gemensamma utflykter till museum och andra sevärdheter och på kvällar och helger spenderar de tid med sin tyska familj.

Vad vet de i förväg om familjen de hamnar hos?

– De har haft kontakt sedan i höstas och det är ju lite skillnad på hur det var förr. Då fick de ett brev från den tyska familjen och det var allt de visste. Idag har de ju större möjligheter att lära känna varandra i förväg genom sociala medier.

Kommer till Sverige

I september blir det returmatch.

– Då kommer de tyska eleverna hit och bor hemma hos våra elever. Och så gör vi lite utflykter, bland annat till Glaskogen.

Banden som skapas under utbytet blir inte sällan långvariga och flera av eleverna som följer med i år har föräldrar som deltagit i utbytet när de själva gick på gymnasiet.

– Vi har en lärare som var med på utbytet för typ 40 år sen och hon har fortfarande kontakt med den tyska elev som hon bodde hos. Så det kan bli livslånga vänskaper, säger Morgan.

Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

HessenLars KarlssonLärareMänskligtSociala medierSolbergaSolbergagymnasietTysklandVänskap

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.