Hon startade upp ny bank i Norge – gick plus 26 miljoner direkt: ”Historiskt”

Publicerad:
Edel-Helene Thingstad bor sedan länge i Charlottenberg med sin familj. Banken hon är med och driver har dock sitt säte i norska Lilleström. Foto: Oscar Walldén

För ett par år sedan var Charlottenbergsbon Edel-Helene Thingstad med och startade upp Boligbanken i Norge.

Succén har inte låtit vänta på sig – förra året gick man plus med hela 26 miljoner.

– Det är nog rekordresultat för en ny bank på så kort tid, säger Edel-Helene.

Hon kommer ursprungligen från norska Kristiansand men har bott i Charlottenberg under större delen av livet.

– Vi flyttade hit 1989, sen har vi stannat här och slagit rot. Det är här man känner sig hemma, säger Edel-Helene Thingstad.

Men det är i Norge hon är yrkesmässigt verksam som medgrundare av Boligbanken, med säte i Lilleström, vilken riktar in sig på lån och konton för så kallade norska boligbyggelag. Något AN tidigare har skrivit om.

Under pandemin har det mest varit jobb hemifrån, men senaste tiden har det också blivit en del pendlande över gränsen.

– Nu har det blivit fler dagar på kontoret i Lilleström, men fortfarande har jag några dagar med hemmakontor, säger Edel-Helene som är ”Chief Operating Officer”.

Edel-Helene Thingstad vid sitt hemmakontor i Charlottenberg.
Edel-Helene Thingstad vid sitt hemmakontor i Charlottenberg. Foto: Oscar Walldén

”Massa hårt arbete bakom”

Hösten 2021 var banken registrerad och 2022 blev därmed det första hela verksamhetsåret. Att det har varit en riktig framgångssaga hittills är knappast en överdrift.

När årsredovisningen var klar visades ett positivt resultat – på hela 26 miljoner norska kronor. Över förväntan medger Charlottenbergsbon.

– Det är jättekul, det är det absolut! Om det inte är världshistoria så är det väl i alla fall historiskt i Norge att en bank har gjort så bra resultat så snabbt, konstaterar Edel-Helene Thingstad.

Hon fortsätter:

– Det ligger ju massa hårt arbete bakom med långa dagar och mycket jobb, kanske i snitt tolv timmar om dagen – då är det ju kul att det ger resultat. Vi ser ju ut att få ett väldigt bra resultat för 2023 också.

Västvärmlänning har startat upp ny bank – i Norge: ”Väldigt unikt”

Två miljarder

Banken har lånat ut över två miljarder under bara första helåret – vilket kanske sticker ut allra mest.

– Vi fick ju kunder rätt snabbt och pengar in på kontot från de här kunderna. Men att vi har hunnit låna ut så snabbt och att allt har gått så fort och så smidigt är över förväntan.

”Vårt resultat på bara åtta anställda tycker jag är helt suveränt”, konstaterar Edel-Helene.
”Vårt resultat på bara åtta anställda tycker jag är helt suveränt”, konstaterar Edel-Helene. Foto: Oscar Walldén

Kunnandet och erfarenheten inom branschen som Edel-Helene har, tillsammans med sina medgrundare, ligger till stor del bakom succén.

– Precis, vi har bara en kundgrupp som vi då kan fokusera på och därmed utveckla ett mer effektivt system för. Vi är väldigt få anställda – faktiskt än i dag bara åtta stycken. Vårt resultat på bara åtta anställda tycker jag är helt suveränt. Bakom det ligger ett fokus på att det ska vara just effektiva rutiner.

”Redo att växa”

Redan från dag ett hade Boligbanken bortåt 2000 kunder.

– Det är ungefär samma kunder nu. Fokuset det första året har som sagt varit att flytta det mesta av deras lån över till oss, samt att justera och förbättra både system och rutiner. Men nu är vi redo att växa!

Vad är då nästa steg för er?

– Att få in fler boligbyggelag, det hoppas vi på för då blir det snabbt 1000 kunder till. Vi har en stor konkurrent som har ungefär 30 procent av marknaden, sen är det 57 procent som är fördelat på de ordinarie bankerna. Där hoppas vi kunna ta över mer och mer.

– Det är en ljus framtid i förhållande till vilken marknad vi är i.

Nästa steg är att växa sig större på marknaden genom att få in fler kunder, berättar Edel-Helene.
Nästa steg är att växa sig större på marknaden genom att få in fler kunder, berättar Edel-Helene. Foto: Oscar Walldén

Nyligen har man startat processen med att hitta en ny vd, som tillsammans med Edel-Helene och CFO utgör ledningsgruppen. Detta eftersom tidigare vd gått vidare med annat, berättar hon.

– Vem vet, kanske är det nån från Västvärmland som blir min kollega?

”Kul att det händer nånting”

Edel-Helene lär för övrigt vara ett välbekant ansikte för många Edabor, då hon med jämna mellanrum agerar quizmaster på utestället Escape i Charlottenberg.

– Ja, haha! Jag tycker det är kul att hålla på med saker och att det händer nånting. Escape frågade om jag kunde tänka mig att ha quiz, berättar hon.

Ett uppdrag hon tog sig an utan några större tveksamheter.

– För det första är jag en person som aldrig säger nej, och det visste de nog, men sen tycker jag bara det är kul att det händer nånting.

Efter lång väntan – nu öppnar stora krogsatsningen i CharlottenbergEdakrogen storsatsar på uteservering: ”Det vi kommer leva på nu”

Artikeltaggar

BankerCharlottenbergEda kommunEkonomiLillestrømNorge

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare