Dömd barnamördare får ensam vårdnad om barn

Publicerad:
Den misstänkte för mordet på Sabina Eriksson förs in i Arvika tingsrätt. Arkivbild. Foto: Anders Hanson

2003 knivmördades femåriga Sabina i Arvika. Under polisutredningen framkom det att den psykiskt sjuka mannen också var skyldig till branden i Södra Rådas gamla kyrka, utanför Gullspång, två år tidigare.

Nu beviljas gärningsmannen ensam vårdnad om sitt barn, något som Aktuellt var först med att rapportera om.

Det är tjugo år sedan Sabina Eriksson, 5 år, mördades i Arvika. Hon befann sig ute på skolgården när en 23-årig man, beväpnad med kniv, brutalt gick till anfall. Sabina knivhöggs och avled på plats.

Sabina, 5, mördades utanför förskolan

Vid tillfället ska gärningsmannen ha befunnit sig på en psykiatrisk avdelning. Han uppger i förhör att röster i huvudet fått honom att utföra dådet. I samband med erkännandet av mordet avslöjade 23-åringen också att han låg bakom kyrkobranden i Södra Råda 2001.

För polisen erkänner han vandaliseringen, där han hällde ut bensin och tände eld på byggnaden. Den anrika 1300-talskyrkan i trä brann ned till grunden.

Branden i Södra Råda var anlagd, något man anade men som sedan bekräftades. Gärningsmannen erkände dådet, samtidigt som han erkände mordet på Sabina i Arvika. Arkivbild.
Branden i Södra Råda var anlagd, något man anade men som sedan bekräftades. Gärningsmannen erkände dådet, samtidigt som han erkände mordet på Sabina i Arvika. Arkivbild. Foto: MICHAEL GUSTAFSSON/ARKIV

Vårdnad om barnet

Gärningsmannen är i dag frisläppt. Han har bytt namn och bor med sin femåring på annan plats. Med stöd av Ljusnarsbergs kommun har nu mannen beviljats ensam vårdnad om sonen, rapporterar SVT.

Domaren ska dock inte ha varit medveten om mannens bakgrund – trots att han ännu inte är helt utskriven från rättspsyk. Läkarna är oeniga. Senast i fjol ska Säters chefsöverläkare ha uppgett att mannens ”tydliga empatistörning” och ”våldsbenägenhet” kan riskera ett återfall i brott.

I handlingarna står det att barnet är den största skyddsfaktorn för mannens psykiska hälsa.

Mamman till barnet förklarar att det inte rör sig om en vårdnadstvist, hon vill endast att sonen ska få ”ett tryggt familjehem”.

Socialtjänsten i Karlstad har fått in flera orosanmälningar kring ärendet, men vill inte kommentera fallet i media.

– Jag tar för givet att det är hanterat enligt de rutiner vi har, säger Monica Persson, socialdirektör Karlstad, till Aktuellt.

Artikeltaggar

Anna LindhArvikaBränderBrottBrott, lag och rättFörhörHotKarlstadRådaSVT

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare