Utredningen visar: Här brister kommunala verksamheten

Publicerad:
Ivo har genomfört en nationell utredning av särskilda boenden för äldre. Inom denna verksamhet har Arvika kommun nu fått en rad förbättringspunkter. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Otillräcklig kompetens vid medicinska bedömningar och en icke patientsäker läkemedelshantering.

Det är exempel på var personalen inom Arvikas särskilda boenden för äldre brister. Detta visar en ny Ivo-utredning.

De allra flesta av Sveriges kommuner bedriver särskilda boenden för äldre. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu gjort inspektioner hos samtliga kommuner som har denna verksamhet i egen regi. Arbetet tog sin början under 2020 och fokuserar på medicinsk vård och behandling i samband med pandemin.

Och här är resultatet.

Ivo har kunnat konstatera att Arvika brister på fyra punkter inom den aktuella verksamheten. Så här skriver kommunen på sin hemsida:

• ”Personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning”.

• ”Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård”.

• ”Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt”.

• ”Vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk”.

Förbättringsåtgärderna

Utifrån resultatet har Ivo begärt in förbättringsåtgärder, som ska redovisas senast den 26 juni.

Arvikas vård- och omsorgsverksamhet pekar ut olika utbildningsinsatser.

En av dem är att öka medarbetares kunskap i svenska språket genom att utbilda en medarbetare till språkombud. En annan är en utökad utbildning i kommunikationsmodellen ”SBAR” – en förkortning för situation, bakgrund, aktuell bedömning, rekommendation.

”För att säkerställa god informationsöverföring”, skriver Arvika kommun på hemsidan.

Tydliga rutiner för läkarkontakt inom den palliativa vården ska också införas.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunInspektionerIvoOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare