LSS-brukare får 50 000 i skadestånd och ursäkt av kommunen

Publicerad:
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Anton Eriksson

Nu står det klart att Arvika kommun betalar ut ett skadestånd på 50 000 kronor och ber om ursäkt till den LSS-brukare som blev tillsagd att inte lägga ut information om sin LSS-insats på sociala medier.

Arvika Nyheter har tidigare rapporterat om LSS-brukaren, en funktionshindrad person som i samband med att han sökt stöd i form av en kontaktperson, blev tillsagd i genomförandeplanen att inte lägga ut uppgifter om insatsen på sociala medier. Brukaren gjorde då en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Kommunens hantering av ärendet fick sedan stark kritik från JO, som ansåg att skrivningen i genomförandeplanen innebar en kränkning av den enskildes yttrandefrihet. Händelsen sågs som särskilt allvarlig eftersom försöket till begränsning skett inom LSS, där inflytande och självbestämmanderätt för den enskilde är bärande grundprinciper.

Justitieombudsmannen: Arvika kommun kränkte brukare

Nått förlikning

Nu har Arvika kommun och brukaren nått en förlikning, som innebär att brukaren får ett skadestånd på 50 000 kronor. Dessutom ska kommunen i ett personligt möte med brukaren be om ursäkt för formuleringen i genomförandeplanen, och ber på sin hemsida offentligt om ursäkt till brukaren.

Enligt Stefan Liliebäck, som företräder LSS-brukaren, är klienten nöjd med utfallet.

– Han var främst ute efter att få en ursäkt och det har uppnåtts så nu är den saken ur världen.

Han passar också på att ge kommunen en känga.

– De har väl lärt sig av det här med Robin Dahlén att det är inte så svårt att be om ursäkt.

Nytt skadeståndskrav på väg mot Arvika kommun: ”Säger de nej får det bli rättslig hantering”

”Kan finnas mörkertal”

I beslutet från JO uttrycktes också en oro kring kommunstyrelsens bristande kunskap kring grundläggande fri- och rättigheten, och en förväntning att kommunstyrelsen skyndsamt skulle vidta kunskapshöjande åtgärder gällande grundläggande fri- och rättigheter.

Stefan Liliebäck undrar nu vilka åtgärder som vidtagits hittills och hur man motverkar att någonting liknande sker igen.

– Begränsningen av brukarens yttrandefrihet gjordes i en genomförandeplan för insats enligt LSS. Det finns väl massa genomförandeplaner för brukare som behöver LSS, man funderar ju på om det finns liknande föreskrifter på andra håll. Det kan finnas ett mörkertal här, så det kan ju vara lämpligt att gå igenom planerna och omformulera om det finns fler liknande skrivelser.

”Drar lärdom”

Från kommunens hemsida:

”Kommunen konstaterar att formuleringen är olycklig, men att syftet inte var att hindra personen från att uttrycka sig, utan att skydda uppdragstagare (kontaktperson) från negativa skrivningar i sociala medier.

Oavsett har kommunen fått allvarlig kritik som vi tar till oss och drar lärdom av.

Personen har genom ombud krävt kommunen på ett skadestånd och vi har enats om förlikning. Kommunen ber också aktuell person om ursäkt för upplevelsen av kränkning mot yttrandefriheten.”

Läs kommundirektör Hans Karlssons kommentar kring ärendet:

Kommundirektören om skadeståndet: ”Vi lär oss av misstaget”

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika NyheterÅtgärderBrott, lag och rättJustitieombudsmannenKränkningarNöje/KulturRobin DahlénSociala nätverkStefan LiliebäckYttrandefrihet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare