Hoppa till huvudinnehållet

Studenter från Arvika hyllar världsstjärnorna: "En otrolig känsla"

Publicerad:
En av de tidigare Polarpristagarna, Sting, uttryckte förundran över studenterna från Arvika. I år ska kapellmästare Simon Sidén tillsammans med ytterligare fyra studenter spela under festligheterna när ​Angélique Kidjo och de andra pristagarna prisas.
En av de tidigare Polarpristagarna, Sting, uttryckte förundran över studenterna från Arvika. I år ska kapellmästare Simon Sidén tillsammans med ytterligare fyra studenter spela under festligheterna när ​Angélique Kidjo och de andra pristagarna prisas. Foto: Johan Birgersson

För tionde året ska studenter från Musikhögskolan Ingesund uppträda under festligheterna när Polarpriset delas ut.

Det är Stikkan Andersson, som ofta nämna som den femte medlemmen i Abba, och hans koppling till Värmland som ligger bakom skolans medverkan.

– Det är en otrolig känsla att få vara med på en så stor grej, utbrister Simon Sidén från Sollefteå som gör sitt fjärde år på Musikhögskolan Ingesund utanför Arvika.

Han är kapellmästare för kvintetten som ska underhålla de prominenta gästerna vid årets Polarprisutdelning.

– Vi spelar inför en massa kändisar och kör egna arrangemang av årets och tidigare års polarpristagares musik. För att så många som möjligt ska känna igen musiken fokuserar vi på de största hitsen, fortsätter han och berättar att de i år bland annat ska spela en av Angelique Kidjos låtar.

Artisten och aktivisten Angelique Kidjo kommer från Benin i Västafrika och är en av årets pristagare tillsammans med den klassiska kompositören Arvo Pärt och skivbolagslegendaren Chris Blackwell.

– För att uppmärksamma Chris Blackwell kör vi bland annat en låt av Bob Marley som han har producerat. Vi kör enkla arrangemang som ska vara pang på så folk känner igen refrängerna. Det brukar alltid vara någon som sjunger med, säger Simon Sidén som är med för andra året.

– Förra året var det häftig när Lars Lerin och Junior kom på röda mattan och vinkade åt oss. De kände sig nog hemma när de såg att vi kom från Ingesund.

Årets pristagare är Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt.
Årets pristagare är Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt. Foto: TT

Pristagare och kungligheter

Kapellmästaren Simon Sidén spelar även gitarr under konserterna och får sällskap av Karin Mörnerud på sång, pianisten Martin Karlsson, Shona Mélis på bas och Joel Westman på slagverk.

– Det är musiker från skolans tre inriktningar, förklarar Johan Birgersson som är studierektor på Musikhögskolan Ingesund.

– Klassiskt, folkmusik och jazz.

Firandet av Polarpriset kommer att ske på måndag och tisdag nästa vecka. Polarbandet från Ingesund kommer att medverka i samband med en lunchmottagning vid Tessinska palatset i Gamla stan där landshövding Anna Kindberg Batra är värd. De medverkar också på Pre Polar Party på måndagskvällen och under tisdagen sker prisutdelningen med efterföljande bankett på Grand Hotel där studenterna spelar i samband med att alla gäster inklusive pristagare och kungligheter anländer.

– Det här är stort, häftig och väldigt kul, konstaterar Johan Birgersson entusiastiskt.

Johan Birgersson och Marie Ledin under en tidigare prisgala.
Johan Birgersson och Marie Ledin under en tidigare prisgala. Foto: Johan Birgersson

"Glad och rörd”

Bakgrunden till studenternas årliga medverkan är att den som skapade Polarpriset 1989 – Stikkan Andersson – studerade vid Ingesunds Folkhögskola och träffade sin fru i Värmland. De gifte sig i Sunne och fick dottern Marie 1957. Marie heter Ledin i efternamn sedan hon gifte sig med artisten Tomas Ledin 1983. Stikkan Andersson var oerhört viktig i Abbas framgångar, bland annat var han med och skrev "Waterloo", som gav gruppen sitt internationella genombrott.

– Jag tog kontakt med Marie Ledin 2013 och hon blev rörd och glad över kopplingen mellan Polar, Stikkan och Värmland, fortsätter Johan Birgersson.

Redan första året de hade kontakt medverkade studenter från Musikhögskolan Ingesund vid Polarpriset.

– Med åren har det växt, något år har vi haft hela 20 studenter på plats! Det växlar hela tiden från år till år. För Marie och den övriga familjen Andersson är det här med Arvika, Sunne och Ingesund så djupt rotat, kopplingen med Värmland är så viktig i sammanhanget.

Johan Birgersson pratar varmt om tillfällen då artister och skådespelare minglat framför musikstudenterna. När Sting mottog priset 2017 stannade han till framför studenterna och lyssnade idogt.

– Det finns många fina minnen. Många stannar och applåderar de duktiga musikerna.

Artikeltaggar

AbbaAngélique KidjoArvikaArvo PärtChris BlackwellFolkmusikIngesunds FolkhögskolaJazzJohan BirgerssonKändisarKlassisk musikMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturPolar PartyPopSkola och utbildningStikkan AndersonStudentenStudenterSunneVärmlands länVisa

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.