Hoppa till huvudinnehållet

Pigg 80-åring firade i helgen: ”Vi ska ha kul i PRO”

Publicerad:
Några av de aktiva PRO-medlemmar som håller igång aktiviteter genom att vara ledare,  styrketräning, vattengympa och QiGong i det här fallet, Bo Carlsson, Solveig Andersson, Lisbeth Nyhrén och Laila Larsson.
Några av de aktiva PRO-medlemmar som håller igång aktiviteter genom att vara ledare, styrketräning, vattengympa och QiGong i det här fallet, Bo Carlsson, Solveig Andersson, Lisbeth Nyhrén och Laila Larsson. Foto: Kerstin Herö

– Vi ska ha kul i PRO, det är viktigt, och det tror jag att vi har, sa ordföranden i Arvika, Ulrika Karlsson, i sitt inledande tal när pensionärsorganisationens seniormässa och 80-årsjubileum körde i gång på Ritz redan tidigt på lördag förmiddag.

Sen fortsatte det under dagen med olika programpunkter på scenen i stora salen, då man blandade information och frågestunder med musikunderhållning.

Bland de personer som bjudits in till mässan och intervjuades var kommunalrådet Peter Söderström (S) och kommunens kultur-och fritidschef Eriqa Lindsten som ansvarar för mycket av kontakterna med föreningslivet.

Jonas Karlsson, PRO Arvika, var den som stod för frågorna. Och ett av de ämnen som han tog upp gällde etablering av ett trygghetsboende i Arvika som man gärna vill se ska bli verklighet. Peter Söderström hänvisade till ett pågående detaljplanearbete på Västra Kyrkogatan, inte långt från Palmviken, där diskussionerna pågår om det eventuellt kan bli plats för ett boende. I dag är det en tom grusyta.

Mässgeneralen Jonas Karlsson och ordföranden i PRO Arvika, Ulrika Karlsson, inledde seniormässan och jubileet på Ritz.
Mässgeneralen Jonas Karlsson och ordföranden i PRO Arvika, Ulrika Karlsson, inledde seniormässan och jubileet på Ritz.

Söderström fick också frågan om kommunen är öppen för ett samarbete och fick ett jakande svar. PRO vill som organisation vara med och påverka de frågor i samhället som berör pensionärerna, det budskapet var tydligt.

80-årsjubilaren PRO Arvika, som bildades 1943, fick mycket beröm under dagen för sin omfattande verksamhet med allt från fritidsaktiviteter och resor till temakvällar.

Värmlandsdistriktet

Thorsten Born, ordförande i PRO Värmland, konstaterade att Arvika PRO är den mest framgångsrika förening man har. Drygt 1000 medlemmar och ett utbud med 20 olika aktiviteter.

– Det är imponerande. Bor man i Arvika kan man inte undvika PRO, de finns överallt, och det tror jag är er framgångsfaktor.

Även han nämnde att organisationen jobbar mycket med boendefrågan för äldre och ska driva det stenhårt.

Åsa Lindestam, PRO:s riksordförande, var inbjuden till lördagens mässa och jubileum.
Åsa Lindestam, PRO:s riksordförande, var inbjuden till lördagens mässa och jubileum.

Inbjuden till seniormässan och jubileet i Arvika var också PRO:s riksordförande Åsa Lindestam.

– Jag tror att det är viktigt att hålla igång, som de gör här, då håller man sig frisk. Inte bara i kroppen, utan också i knoppen, svarade hon på frågan om vad hon ser som viktigt för pensionärerna nu och i framtiden.

På riksnivå kämpar PRO med pensionsfrågan.

– Den allmänna pensionen måste upp. I förra svängen höjde man garantipensionen för de sämst ställda pensionärerna. Då var det över 60 procent av alla pensionärer som fick del av det.

Åsa Lindestam menade att det tydligt visade hur låg pensionen är i dag.

– Vi fick löfte om att den allmänna pensionen ska vara 60 procent av tidigare lön. Och de som haft kollektivavtal på sin arbetsplats får en tjänstepension som brukar vara 10 procent, det blir 70 procent.

Men enligt Lindestam ligger snittet betydligt lägre. I dag finns det en ”broms” som kan sänka pensionerna vid en ekonomisk nedgång i pensionssystemet. Men det finns inte någon motsvarande ”gas” som höjer pensionerna om ekonomin går bra. Det vill hon se infört.

Tandvård

Äldreomsorgen behöver också få mer uppmärksamhet. För ökad kvalitet och att skapa bra tjänster så folk vill och orkar jobba där.

Tandvården såg Åsa Lindestam som ytterligare en viktig fråga för framtiden.

– Vi vill ha ett högkostnadsskydd för tänder också.

Det var många som besökte Ritz under lördagen, dit hörde vännerna Stina Strömberg, Siv Andersson och Inga Myrén.
Det var många som besökte Ritz under lördagen, dit hörde vännerna Stina Strömberg, Siv Andersson och Inga Myrén.

Det var mycket folk som besökte lördagens event på Ritz. Vid ett bord i foajén satt tre vänner och fikade, Stina Strömberg, Siv Andersson och Inga Myrén. De skulle titta runt bland utställarna och lyssna på musikunderhållningen.

Tänker ni stanna hela dagen?

– Det blir det nog.

För musiken stod Charlotta och Johan Birgersson och senare Pär-Eric Eriksson och Maria Larsson.

Charlotta och Johan Birgersson underhöll publiken med musik och småprat.
Charlotta och Johan Birgersson underhöll publiken med musik och småprat.

Samtidigt med seniormässan fanns det ett jubileum att fira och på eftermiddagen var det dags för jubilaren att bli gratulerad av andra föreningar som överlämnade blommor och presenter.

Maria Urech, Lena Lidén, Yvonne Ekegren, Inga-Greta Nilsson och Lisbeth Chytraéus tillhör PRO Arvikas trivselgrupp och hade ordnat så att det gick att få hembakat kaffebröd till kaffet under seniormässan.
Maria Urech, Lena Lidén, Yvonne Ekegren, Inga-Greta Nilsson och Lisbeth Chytraéus tillhör PRO Arvikas trivselgrupp och hade ordnat så att det gick att få hembakat kaffebröd till kaffet under seniormässan.
Pär-Eric Eriksson och Maria Larsson avslutade seniormässan och jubileet.
Pär-Eric Eriksson och Maria Larsson avslutade seniormässan och jubileet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

ArvikaJohan BirgerssonJonas KarlssonMässorMusikNöje/KulturOrganisationerPalmvikenPensionPeter SöderströmPRORitzSiv AnderssonUlrika KarlssonVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.