Årets Edakalas blev en riktig familjefest i soligt väder

Publicerad:
– Titta! Alma Jakobsson visar nåt spännande från det stora pysselbordet vid torget i Åmotfors under Edakalaset. Lite längre bort vid bordet sitter hennes syskon Elsa och Maja. Foto: Kerstin Herö

Det blev en riktig familjefest på torget i Åmotfors under Edakalaset i lördags, med massor av olika aktiviteter. Och arrangörerna fick sina förhoppningar om fint väder infriade.

På gräsmattan intill kyrkan pågick det flera aktiviteter. Där stod ett långt pysselbord som var flitigt besökt. Sisu Värmland hade flera olika banor med rörelseaktiviteter för barnen. På samma gräsplan kunde den som ville även testa på labyrintorientering.

Mycket folk kom till torget under Edakalaset för att delta i aktiviteterna och kika runt bland utställarna. Äldre bilar fanns också till beskådning.
Mycket folk kom till torget under Edakalaset för att delta i aktiviteterna och kika runt bland utställarna. Äldre bilar fanns också till beskådning.

Inne på biblioteket var det barnteater, gratis glass och man kunde göra sitt eget t-shirt tryck. I Folkets hus var det cirkusskola och på torget musikunderhållning. Dagens längsta kö, som hela tiden fylldes på, var nog för att få åka brandbil. Även polisen var på plats med en polisbil som man kunde få kika in i .

Alla söta målade ansikten som skymtade i vimlet avslöjade att dagen också erbjöd ansiktsmålning.

Snart tvååriga Alma Jakobsson hade bänkat sig vid pysselbordet utomhus och var fullt upptagen med allt spännande hon hittade där. Hon var tillsammans med syskonen, Elsa och Maja, och mamma och pappa, Carolina Jakobsson och Christian Svensson, från Ottebol, som berättade att de innan dess hade varit på Cirkusskolan, besökt ”världens fika”, (fikabröd från olika länder). Och än fanns det tid kvar på dagen för fler aktiviteter.

Esila, 4, och Leona, 7, var i Åmotfors med mamma Gentiana  Meziu. De hade gjort varsin ansiktsmålning och på biblioteket väntade de på sitt t--shirttryck.
Esila, 4, och Leona, 7, var i Åmotfors med mamma Gentiana Meziu. De hade gjort varsin ansiktsmålning och på biblioteket väntade de på sitt t--shirttryck.

Gentiana Meziu hade tagit med sig barnen från Charlottenberg till Åmotfors för att delta i kalaset. I vagnen låg fyra månader gamla Ayla. Men även Leona,7, och Esila, 4, var med. Inne på biblioteket syntes de först inte till.

– De är därborta och väntar på sin t-shirt.

Anton Älvstrand underhöll publiken på torget under Edakalaset.
Anton Älvstrand underhöll publiken på torget under Edakalaset.

Förutom alla aktiviteter var flera utställare på plats vid torget, föreningar, organisationer och politiska partier som informerade om sin verksamhet. Hos flera verksamheter som håller till runt torget eller dess närhet var det också Öppet hus under dagen. Kommunala verksamheter som dagcentret Älven och Klara, Arbete och integration, men också chokladfabriken.

Jenny Gullqvist, Åmotfors OK, framför labyrintorienteringen som många passade på att testa och som hon beskrev som ”en vanlig orienteringsbana men inom ett begränsat område.” Ett kul och enkelt sätt att lära sig orientering på.
Jenny Gullqvist, Åmotfors OK, framför labyrintorienteringen som många passade på att testa och som hon beskrev som ”en vanlig orienteringsbana men inom ett begränsat område.” Ett kul och enkelt sätt att lära sig orientering på.

I år var det första gången Edakalaset hölls i Åmotfors, tidigare har det arrangerats i Charlottenberg. Planen är att flytta runt evenemanget i kommunen och nästa år blir det i Koppom.

Mest kö under dagen var det nog till att få åka brandbil.
Mest kö under dagen var det nog till att få åka brandbil.
Barnteater på biblioteket. Sagokistan med sagofén Fenix.
Barnteater på biblioteket. Sagokistan med sagofén Fenix.
Flera verksamheter som håller till kring torget hade öppet hus. Bland annat Dagcentret Älven som är en dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Men också bemanningscentralen var på plats för att informera om behovet av semestervikarier. Fr.v. Michaela Lövkvist och Maria Johansson från kommunens demensteam, Maria Olsson och Elin Eriksson, också från vården och omsorgen, och  Anneli Nilsson och Agneta Westling från bemanningscentralen.
Flera verksamheter som håller till kring torget hade öppet hus. Bland annat Dagcentret Älven som är en dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Men också bemanningscentralen var på plats för att informera om behovet av semestervikarier. Fr.v. Michaela Lövkvist och Maria Johansson från kommunens demensteam, Maria Olsson och Elin Eriksson, också från vården och omsorgen, och Anneli Nilsson och Agneta Westling från bemanningscentralen.
Alma och Leen hade varit på ansiktsmålning, men testade också att måla med gatukritor. Här tillsammans med Shaimaa.
Alma och Leen hade varit på ansiktsmålning, men testade också att måla med gatukritor. Här tillsammans med Shaimaa.
Polisen var också på plats och den som var nyfiken kunde få kika in i polisbilen.
Polisen var också på plats och den som var nyfiken kunde få kika in i polisbilen.

Artikeltaggar

ÅmotforsÅmotfors OKBarnCharlottenbergMänskligtMaria JohanssonRöda korsetSyskonVård

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare