Rekordunderskott i Eda

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Verksamheterna i Eda beräknas gå minus 28,1 miljoner i år. Det största tappet gör socialnämnden med minus 21,6 miljoner. Det var socialnämnden som skapades i all hast ett år före valet för att få ordning på ekonomin.

Kommunalrådet uttalar sig i media om att Eda kommun befinner sig i ett ”jättebesvärligt läge” och betraktar det som ett ”krisläge”. Krismedvetandet hos kommunalrådet kommer för sent. Alldeles för sent. Inte ens i opposition hade hon något att invända mot den penningkarusell som har skenat de senaste åren.

Det är ingen hemlighet att Eda misskött sina finanser de senaste åren genom att:

• Anlita dyra konsulter för miljontals kronor

• Köpa ut personal istället för att följa lagar och avtal

• Anställa fler personal än vad som finns budgeterade medel till

• Låtit löner för vissa yrkesgrupper skena

• Höga sjuklönekostnader samt övertid för personal

• Renovera utdömda lokaler

• Beslutat om skrytbyggen

Framåt vill kommunalrådet slänga fler miljoner i sjön. Hon argumenterar för att bygga ut Gunnarsbyskolan för 750 elever, trots att elevunderlaget toppar på 600. I tv pratar hon om ökad samverkan med Regionen samtidigt som de styrande i Eda vill spara en miljon om året genom att köpa subventionerade biljetter till eleverna istället för skolkort. I praktiken blir det att ta en miljon om året från Regionen och kommer innebära neddragningar i linjetrafiken i kommunen.

Det är väl klart att allt detta slöseri som bara blir värre och värre inte kan gömmas undan hur länge som helst utan till slut kommer liken ut ur garderoben och det är det som nu händer i Eda. Det är dags att dra i nödbromsen!

Skattebetalare

Artikeltaggar

AvtalEdaEda kommunGunnarsbyskolanLönerPolitikPrivatekonomiSocialnämnderTV

Läs vidare