Föreningen stod för nytänk – fixade första kvällstävlingen: ”Ett roligt test”

Publicerad:
Femåriga Elsa Mellberg, här med pappa Johan, var en av de yngsta deltagarna när OK Mangen arrangerade kvällstävling. Foto: Roger Nilsson

För första gången på många år arrangerades en kvällstävling i orientering på tisdagskvällen, vid Prästtjärnsstugan i Brunskog.

Detta efter en idé av Jan Fogelberg som sprang en kvällstävling i Göteborg för några år sedan.

Det var en del nytt som testades när orienterarna intog Brunskogsfjället på tisdagskvällen. Fri starttid mellan 17 och 19 och åldersklass med tioårsspann istället för fem år var ett par av dom.

120 stycken deltagare landade det på vilket kanske var något färre än vad OK Mangen hoppats på.

– Det klart att det är lite färre än om vi hade kört på en helg, men förhoppningen är att vi ska locka ut motionsorienterare även på tävlingar. Ett arrangemang per år är vad vi klarar som förening och det här var ett roligt test, sedan får vi se vad det landar i, kommenterade tävlingsledare Emilia Carlman.

Västvärmlands OK, som västklubbarna tävlar under, hade 35 stycken deltagare. Karlstadsföreningen OK Tyr var dock störst med sina 39 startande.

Astrid Hamberg, Västvärmlands OK.
Astrid Hamberg, Västvärmlands OK. Foto: Roger Nilsson

”Lite hämmad”

Tuff terräng fick deltagarna känna på. En av dem var rutinerade Andreas Blomgren från OK Hierne som sprang i H45-klassen och slutade på en femteplats.

– Orienteringen gick bra men jag var lite hämmad av en lårkaka. Kul test där det såklart kan vara så att man tappar några långväga deltagare men istället bli en inkörsport för motionärer. Vi planerar en liknande tävling i Koppom i juni, där kommer vi bara ha öppna klasser och fri starttid men vi kommer köra den på en lördag, säger Andreas.

Bra snurr

Orienteringssporten dras med vikande tävlingsdeltagare, främst i spannet mellan 15 och 35 år, men även på ungdomssidan där det är bra snurr på träningsverksamheten men inte helt lätt att få med alla på tävlingar.

– Det finns svårigheter där helt klart. Vi är nöjda med ungdomsverksamheten i OK Mangen, fast det är klart det är synd att inte fler fortsätter längre. Men det är ju fler sporter som dras med de problemen, säger Martin Koppfeldt Fogelberg.

Ebbe Key, Västvärmlands OK, gjorde sin första orienteringstävling.
Ebbe Key, Västvärmlands OK, gjorde sin första orienteringstävling. Foto: Roger Nilsson

Började ifjol

Två stycken som gjorde sin första tävling efter att ha börjat förra året var bröderna Ebbe och Arvid Key, sju respektive åtta år gamla, var ganska fåordiga efter orienteringsrundan – där de tog sig runt den 520 meter långa banan på 17 minuter.

Pappa Jesper konstaterade att det känns som en bra familjesport för grabbarna och hoppas de fortsätter.

”Dra ett tungt lass”

Arrangemanget gick problemfritt även om man inte klarade sig undan regn.

– Vi är nöjda. Det är ju vid den här tidpunkten vi kan arrangera en kvällstävling här ute då vi inte har tillgång till ström vid Prästtjärnsstugan. Absolut är vi ett fåtal som får dra ett tungt lass, men folk ställer upp och gör det dom kan på tävlingsdagen så vi är nöjda, avslutar Emilia Carlman.

Olov Hamberg, Västvärmlands OK, vid en av kontrollerna.
Olov Hamberg, Västvärmlands OK, vid en av kontrollerna. Foto: Roger Nilsson

Artikeltaggar

Arvika kommunBrunskogOK MangenOrientering

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare