Allan Mann – en anonym krigshjälte som utgick från Arvika

Publicerad:
”Allan Mann var en person som vi kadetter hade en varm relation till och hyste stor respekt för”, berättade kung Carl XVI, då kronprins (tvåa från vänster) för författaren. Bilden är tagen under vinterutbildningen, där Mann är andre man från höger.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Han är den mest dekorerade officeren i vår tid. Hans insatser gjordes både i Finland och i Norge under krigen på 40-talet. Bland annat etablerade han, som agent och kurir, en ny rutt över gränsen för att kunna förmedla information mellan den norska exilregeringen i London samt ”Hjemmefronten” i det ockuperade Norge.

Många av uppdragen utgick från Arvika där lokala motståndsmän och nazister fanns på varsin sida av Kyrkogatan.

Allan Mann var 18 år när han anmälde sig som frivillig i det finska vinterkriget. När det tog slut så gick det drygt två veckor innan tyskarna gick in i Norge och Mann anslöt sig den norska ”hjemmefronten”.

Innan andra världskriget var slut hade Mann burit fyra länders uniformer – Norges, Storbritanniens, Finlands och Sveriges. Han har belönats med utmärkelser från Frankrike, Norge, Storbritannien, Finland, Sverige och FN.

Natoövning

Manns betydelse och erkännande kan noteras i en Natoövning 2004, då en viktig del av övningen döptes till ”Operation Allan Mann”. Nästan 60 år efter hans många uppdrag under kriget visade Norge, Storbritannien, Finland och Sverige att man inte glömt den frivillige soldaten och motståndsmannens otroliga och viktiga insatser.

När Mann, tillsammans med många svenska frivilliga, anslöt sig till den norska ”Hjemmefronten” var uppdraget att bromsa tyskarnas framfart i Norge. Väghinder byggdes och broar sprängdes. Det är upptakten till Allan Manns insatser på en rad olika områden under de fem år han kämpade som frivillig i Norge.

Legendariske motståndsmannen Knut Haukelids illustration av hur Allan Mann drar över fjället en skadad franska officer till räddningen i Sverige.
Legendariske motståndsmannen Knut Haukelids illustration av hur Allan Mann drar över fjället en skadad franska officer till räddningen i Sverige.

I juni 1940 är han nära döden vid ett kuriruppdrag i norra Norge. I kampen mot tyska soldater har han skadats av granatsplitter i buk och lunga. Tillsammans med en svårt skadad franska officer tvingas han fly från sjukhuset, när tyskarna letar efter dem.

19 timmars kamp

På en enkel släde drar han den sårade fransman över fjället till Sverige. Efter 19 timmars otrolig kamp kollapsar han och faller ned och begravs av ett ymnigt snöfall. Svenska soldater hittar de två översnöade, nedfrusna och i det närmaste livlösa motståndsmännen.

De förs till Kiruna sjukhus, där de tinas upp, opereras och får blodtransfusioner. Mann hålls nedsövd en längre tid och det är först på Karolinska sjukhuset i Stockholm han vaknar upp.

Ett halvår senare rekryteras Allan av en brittisk underrättelseagent som norsk kurir med uppdraget att föra information, pengar och vapen över gränsen mellan Norge och Sverige i båda riktningarna. Det är den norska exilregeringen som tillsammans med engelsmännen vill ha insyn i vad som sker i Norge.

Mann utbildas också till närstridsexpert och fallskärmsjägare i Skottland.

Motståndsmän i Arvika

Det är i oktober 1941 han träffar de lokala motståndsmännen Helmer Sveder, klädhandlare, bankdirektören Östen Nilsson och taxichauffören Arne Nilsson. Motståndscentralen finns i källaren hos Sveders herrekipering mitt i Arvika.

Mitt emot, tvärs över Kyrkogatan, bor de lokala nazistföreträdarna Hilding Walltin (pappa till de bandyspelande bröderna Walltin som var Leif Sveders lagkamrater i Arvika BF) och Thorwald Calais, helt ovetande om motståndsrörelsens förbindelse med Sveders herrekipering. Den okunskapen bar de med sig tills krigets slut.

Oslo i maj 1945. Allan Mann i ljus skjorta tillsammans med vänner i Hjemmefronten. Alla bär de kungens armbindel.
Oslo i maj 1945. Allan Mann i ljus skjorta tillsammans med vänner i Hjemmefronten. Alla bär de kungens armbindel.

Turerna blir många över gränsen sedan Sveder och Nilsson förmedlat uppdragen som kom både från London och Norge. Arne Nilsson såg till att köra Mann på småvägar upp till gränsen där han på olika stigar tog sig in i Norge. Totalt gör Mann ett 50-tal uppdrag, många korta men andra längre, där han vid flera tillfällen är nära att gripas av tyska soldater.

En unik man

Thomas Tynanders dokumentärroman ”Allan Mann – svensken som stred mot Hitler och Stalin” är en ärlig och jordnära beskrivning av en enkel men unik mans himmel och helvete. Tynander förmår att gestalta Allan Manns otroliga livsöde med föredömlig känsla och sans.

Han har gjort ett gediget arbete i olika arkiv och dessutom intervjuat en rad olika personer som på olika vis kommit i kontakt med Mann. Bland annat vår kung, som fick genomgå en prövande vinterutbildning under Manns ledning.

Tynanders berättelse om Allan Mann visar på en ung man som var beredd att riskera sitt liv för andra människors rätt till frihet och självständighet. Och detta utan stora åthävor varken i ord eller handling.

Manns uttalande i tidskriften Krigsseileren 1982 sammanfattar väl hans enkla, men storslagna princip;

”När katastrofen drabbar grannen, när det brinner i granngården, står du inte lugnt med händerna i byxfickorna utan att lyfta ett finger till hjälp. 1940 brann det i hela Norge.”

Thomas Tynanders dokumentärroman om Allan Mann är en stor läsupplevelse värd varje enskild minut över de 475 sidorna.

Författare: Thomas Tynander

Titel: Allan Mann: Svensken som stred mot Hitler och Stalin

Förlag: Bazar Förlag

Artikeltaggar

Allan MannAndra världskrigetArvikaFinlandFNGripandenKungligheterNöje/KulturNorgeSjukhus

Läs vidare