Hoppa till huvudinnehållet

Döda träd i populärt reservat – nu varnas allmänheten: ”Bekymmersamt”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Länsstyrelsen har satt upp skyltar vid ledernas början.
Länsstyrelsen har satt upp skyltar vid ledernas början. Foto: Kristina Green

Länsstyrelsen i Värmland har gått ut med en varning om risken för att döda träd kan falla omkull i ett flertal naturreservat. Vid Bergs klätt avråds det från vandring på delar av flera leder.

– Vi kan inte förbjuda allmänheten att gå på reservatens leder, men vi kan varna för risken att gå där, säger naturvårdsförvaltaren Jan Cedervind.

Efter den torra sommaren 2018 tog många träd skada, framförallt gran. I samband med att träden var i dåligt skick blev det allt fler barkborreangrepp, vilket så småningom har lett till ett stort antal döda träd i flera naturreservat.

Vid Gettjärnsklätten, Sunne finns många döda träd med fallrisk. Det finns bara en vandringsled upp dit och den kommer att stängas av helt. Vid Rennstadssnipan, Högboda finns döda träd intill leder, men där kommer ingen stängning att ske. Vid Bergs klätt finns ett större andel döda träd.

Länsstyrelsen avråder allmänheten från vandring på dessa leder.

Man avråder från vandring, då risk finns för att döda träd faller ned.
Man avråder från vandring, då risk finns för att döda träd faller ned. Foto: Kristina Green

– Granarna i naturreservaten har varit döda i ett antal år. Risken blir större och större ju mer åren går. Eftersom de inte har så mycket grenverk behöver det inte höras när de faller. Sedan är det lurigt eftersom de kan falla, även om det inte blåser. Vi kan inte förbjuda någon att gå på leder, men vi kan utfärda en stark varning för risken och uppmana att man är särskilt uppmärksam, speciellt om det blåser, säger Jan Cedervind, naturvårdsförvaltare Länsstyrelsen.

Vid Bergs klätt som bildades 1976 för att bevara området som utflyktsmål och strövområde är två leder tillfälligt avspärrade. Det är leden mot toppen av klätten samt leden mellan Klättetorpet och det södra vindskyddet.

– Det är bekymmersamt och i det här finns två delar. Det finns en hel del torra träd uppe på höjden och ned mot sjön. Å ena sidan är det bra för den biologiska mångfalden med döda och torra träd i ett naturreservat å andra sidan går det emot ett reservats riktlinjer att göra en större avverkning. Oavsett stannar framkomligheten till viss del av i ett populärt och välbesökt fritidsområde. Men vi kommer att röja det de farligaste träden efterhand.

Det är inte bara träd som kan falla i utsatta områden utan delar eller hela grenverk kan falla till marken.
Det är inte bara träd som kan falla i utsatta områden utan delar eller hela grenverk kan falla till marken. Foto: Kristina Green

Länsstyrelsen har placerat tavlor vid entrén till klätten.

– Vi har satt upp skyltar och vid ingång till leder så att besökare ser vart avrådan gäller. Vi följer utvecklingen och lägger ut vidare information på Länsstyrelsens webbplats, säger Jan Cedervind.

Artikeltaggar

Djur och naturGettjärnsklättenHögbodaNaturreservatSunneVandring

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.