Hoppa till huvudinnehållet

Nödvändigt satsa på skolan för framtiden

Publicerad:
Klassrum, genrebild.
Klassrum, genrebild. Foto: Alexander Olivera/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många kommuner har ett tufft ekonomiskt läge. Ökade kostnader gör att budgeterna av allt att döma inte går ihop. Arvika är inget undantag. Skolan utgör av naturliga skäl en stor del av kommunens uppdrag och därtill kostnad.

Den gångna helgen genomförde vi i Sveriges Lärare Arvika en manifestation för att protestera mot nedskärningarna i skolan under parollen ”Rädda skolan”. För skolan är i behov av räddning. Våra barn och elever kommer att drabbas av nedskärningarna som genomförs. Det är oundvikligt – och ansvariga politiker måste agera!

Redan i dag satsar Arvika mindre på skolan än flesta andra kommuner i Värmland.  I det läget vill man genomföra fler kostnadsbesparingar och minska resurserna till skolan än mer. Det håller inte.

Enligt våra beräkningar går svensk skola i dag minst 12 miljarder back. För Arvikas del är summan 14 miljoner kronor för Lärande och stöd. Nyligen presenterade Sveriges Lärare undersökningen ”Pengarna är slut” som visar på hur omfattande besparingar som planeras i kommunerna runtom i landet.

De nedskärningar som nu görs på förskolor och skolor får direkta och allvarliga konsekvenser för såväl kvaliteten i undervisningen som för lärares arbetsmiljö. Personaltätheten och lärartätheten minskar, resurspersoner försvinner, undervisningsgrupperna blir större, tid till för- och efterarbete minskar och lärarna betalar med sin egen hälsa. Och givetvis drabbas eleverna i slutändan.

Allt sedan skolan kommunaliserades har dess finansiering varit en av kommunens kärnuppgifter. Det är ett väldigt viktigt ansvar, ett ibland tungt ansvar, men ett ansvar som måste tas. I såväl bra som dåliga tider. Med ett ändrat synsätt så handlar det om investeringar snarare än kostnader. Investeringar i våra barns framtid. De som en dag ska börja arbeta och i sin tur hjälpa till att finansiera nästa generations utbildning och välfärd. I både ”hårda” tillgångar, som fastigheter, och ”mjuka”, som programvaruutveckling, så heter det att man investerar. Varför heter det inte detsamma då det gäller elevers utbildning?

Sveriges Lärare är väl medvetna om det kärva ekonomiska läget, men i svåra tider behöver kommunen än mer värna om det som är det rätta.

Det rätta är, enligt oss, att investera i barnens och elevernas utbildning. Det handlar om Arvikas, men också hela Sveriges framtid och välstånd.

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande, Sveriges Lärare

Åsa Fahlén

Förbundsordförande, Sveriges Lärare

Yvonne Solheim Mosling

Ordförande Sveriges Lärare Arvika

Artikeltaggar

ArvikaInvesteringarJohanna Jaara ÅstrandLärareSkola och utbildningSkolorSveriges LärareUtbildningVärmlands län