Nej till vindkraft!

Publicerad:
Vindkraft, genrebild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kommande helg så är det dags för det årliga Edakalaset där Sjukvårdspartiet planerade att delta tillsammans med övriga partier i kommunen. Det har dock kommit till vår kännedom att Eda kommun låter vindkraftsutbyggaren Cloudberry sponsra Edakalaset och därmed har partiet beslutat att vi inte kan medverka i årets kalas.

Cloudberry har en pågående söknadsprocess för vindkraftsutbyggnad i Eda kommun där de planerar bygga 18 styck vindkraftverk med en höjd på 300 meter. Detta i ett område som gränsar mot bygder som exempelvis Skillingsfors, Älgestad och Lässerud. Frågan om etablering av vindkraft ska lyftas formellt i kommunen inom snar framtid där samtliga politiska partier får lägga sin röst gällande Cloudberrys planer på vindkraftutbyggnad i västra Eda. Därmed anser vi att det är mycket allvarligt att Eda kommun tillåter detta företag att skjuta till ekonomiska medel till kommunens aktiviteter strax innan denna fråga ska avgöras.

Vindkraftsindustrin inkräktar på människors privata närområde med sitt störande och malande buller och blinkande lampor. Rapporter visar att hus och fastigheter inom en radie av 10 kilometer från närmaste vindkraftverk sjunker drastiskt i värde som en konsekvens av detta. Vindkraftsindustrier stör djur och naturliv med ödeläggelse av biotoper och utarmning av våtmarker och eftersom vi anser att en av Eda kommuns främsta styrkor är dess vackra natur och närhet till vildmark så är det förödande att ödelägga natur och närmiljö med vindkraftsindustri. Vår vackra natur och små gemytliga bygder lockar både barnfamiljer att flytta till kommunen och turister att komma och få uppleva riktig natur. En vindkraftsindustri som dominerar synfältet i horisonten och som stör med lågfrekvent buller förstör detta intryck på ett ögonblick.

Vi kommer inte delta på Edakalaset detta år, men vi står alltid upp för de viktiga frågorna i vår politik. Sjukvårdspartiet i Eda säger tydligt nej till vindkraft och vi kommer fortsätta jobba aktivt för att hindra vindkraftsutbyggnad i kommunen.

SiV i Eda

Artikeltaggar

Djur och naturEdaEda kommunFastigheterMiljöNaturSjukvårdspartietSkillingsforsVindkraft

Läs vidare