Snart öppnar Sveriges största konstutställning. Ladda ner en app, så kan du vara med och upptäcka virtuella konstverk i över 130 kommuner i Sverige, varav nio i Värmland.
I Arvika är Arvika konstförening värd för utställningen.
På lördag, den 20 maj, är det vernissage för utställningen Vävda rum. Namnet till trots handlar den inte om textilkonst och faktiskt inte om några rum med väggar och tak heller. Istället är det platser och människor som vävs ihop med konstupplevelser, som pågår i mer än 130 kommuner runtom i landet.
– Det är samma princip som ungarna sprang med Pokémon Go, förklarar Sylvia Tilleby från Säffle konstförening.
”De flyger ibland”
Ladda ner appen, öppna den och kolla kartan – sen är det bara att ta med sig mobilen eller läsplattan ut och börja fånga de virtuella konstverken.
De medverkande konstföreningarna har bestämt var konstverken ska dyka upp och har lagt in koordinaterna för varje verk. Men det gäller att ha ögonen öppna för att se alla:
– De flyger ibland och ibland är de på marken, säger Carita Johansson från Nedre Fryksdals konstförening i Sunne.
Bakom Vävda rum står riksförbundet Sveriges konstföreningar, som fyller 50 år och firar med det som kan vara Sveriges största utställning, sett till geografi.
Tio konstnärer och konstnärsgrupper står bakom konstverken, som skapats med AR-teknik, där AR står för augmented reality.
Ett lager på verkligheten
– Har du laddat ner appen och kommer till Sunne, ser du samma verk som i Karlstad men i en ny miljö, säger Carita Johansson.
– Det är som att lägga ett lager på verkligheten, säger Ing-Marie Münch från Säffle konstförening.
Flera av verken är interaktiva och påverkas bland annat av hur många som tar del av dem.
– Vissa av verken förändras och i något av dem ska man också kunna kommunicera och interagera med varandra. Det tycker jag är ett spännande moment, säger Petra Eriksson från Arvika konsthall.
Jagar in folk – och ut
Appen kan laddas ner redan nu, men den 20 maj sätter allt igång och flera av de medverkande föreningarna står då redo i konsthallar, vid bibliotek och andra lämpliga startpunkter.
– Då står vi och jagar in folk och bjuder på kaffe, säger Carita Johansson, som kommer att vara vid Sunne bibliotek på lördag.
– Vi i Arvika kommer att stå utanför konsthallen om det är fint väder. Vi hoppas att folk kommer dit, frågar hur det går till och har man inte laddat ner appen kan vi visa och så bjuder vi på något och försöker lotsa iväg dem, säger Petra Eriksson.
– Hela tanken är att de ska börja knalla och gå, och inte stå, säger Carita Johansson.
– Ja, det är en skillnad mot en vanlig vernissage, att vi vill att de ska gå! säger Petra Eriksson och skrattar.
Samarbetar med orienterare
I Forshaga kommun är det Gamla kraftstationen i Deje som är knutpunkten. Där finns ett av verken, medan andra nås via promenad och även på andra ställen i kommunen.
– För några ska man ut i terrängen och vi har samarbetat med våra två orienteringsklubbar i Forshaga, Sisu Forshaga och Deje skidförening, som är duktiga på det här med koordinater och kartor, säger Linn Sönstebö Mossberg.
Både den som är redo för långpromenad och den som vill ha en asfaltsnära upplevelse har därmed chansen att uppleva konsten.
– Man behöver inte ta alla verk på en dag heller, utan det här kommer att finnas ända fram till september, påminner Petra Eriksson.
Framtidshint
De inblandade hoppas både nå ut med ny konst och nå nya grupper av besökare. Vävda rum kan också bli en bra brygga mellan olika generationer – och en chans att utmana bilden av vad konst kan vara.
– Det här är en hint om framtiden. Tavlor i all ära, men det kommer att hända mycket i presentationen av konst, säger Sylvia Tilleby.
UTSTÄLLNINGSFAKTA
Vävda rum
Vävda rum visar virtuell konst som kan ses via appen Vävda rum.
I Värmland finns Vävda rum i Arvika, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Sunne, Säffle och Årjäng. Även Karlskoga är med.
Utställningen pågår 20 maj till 30 september.
Konstnärerna som deltar är: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Jonas Pajari, Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).