Minnebergselever bygger skog till vårsalongen: ”Får jobba med hela kroppen”

Publicerad:
Felicia Tangen som går i åttan på Minnebergsskolan deltar i De ungas vårsalong. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Förberedelserna inför De ungas vårsalong är igång och elever från Minnebergsskolan håller på och bygger en skog på konsthallens innergård.

Temat för årets salong, som blivit ett etablerat kulturinslag på vårkanten, är Kropp och Identitet.

Det skruvas och spikas för fullt på innergården, och en och annan svordom hörs bland eleverna som jobbar bland ett virrvarr av trävirke. De har fått i uppgift att tillsammans med en eller två klasskompisar bygga en stabil grund och en struktur som är inspirerad av träd. I övrigt har de fritt spelutrymme.

– Tanken är att de ska få experimentera och testa olika sätt att bygga på, säger Ingrid ”Lalla” Oledal, träslöjdslärare på Minnebergsskolan.

– Det blir ju väldigt tydligt när man bygger lite större grejer om det kommer välta eller inte, och då kan de rätta till och göra om efter hand.

De ungas vårsalong äger i år rum på konsthallens innergård.
De ungas vårsalong äger i år rum på konsthallens innergård. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

”Mer att säga till om”

Felicia Tangen går i åttan och står och begrundar hur hon ska såga en planka på bästa sätt.

Vad tycker du om den här uppgiften?

– Det är lite annorlunda från vad vi brukar göra. I träslöjdssalen specialiserar vi oss mer på en sak större delen av terminen och nu får vi göra lite mer som vi vill. Det är rätt kul, man får mer att säga till om typ. Lalla ger bara tips och förslag, hon bestämmer inte vad vi ska göra.

Temat Kropp och Identitet är inspirerat av en ny del i läroplanen som handlar om just identitet och sexualitet. Elever i nian har fått i uppgift att skapa skulpturer i lera som representerar deras identitet, och tanken är att lerskulpturerna ska hänga i åttornas ”träd” på innergården.

Ingrid ”Lalla” Oledal är träslöjdslärare på Minnebergsskolan.
Ingrid ”Lalla” Oledal är träslöjdslärare på Minnebergsskolan. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Enligt Lalla finns också en poäng med att bygga utomhus och komma bort från slöjdbänken.

– Nu får de jobba med hela kroppen på ett annat sätt och kanske hjälpas åt att hålla i medan den andra sågar och så vidare. Jag ville ta fasta lite extra på de delar i läroplanen som handlar om att samarbeta, jag tror många unga skulle gynnas av att öva mer på det.

Odlar demokratisk kompetens

Lise Bache, som driver Bildskolan Pilen, är även drivande i De ungas vårsalong.

– I år är det dels elever från Minnebergsskolan, Taserudsgymnasiet och Solbergagymnasiet som ställer ut, liksom elever på Bildskolan, som firar 30-årsjubileum i år.

Lise Bache har varit med och anordnat De ungas vårsalong i många år.
Lise Bache har varit med och anordnat De ungas vårsalong i många år. Foto: Kerstin Herö

Temat, menar hon, handlar om att ge unga demokratisk kompetens och utrymme att göra sina röster hörda.

– Vi vill att unga ska få chansen att känna sig delaktiga, och komma till tals med konsten som verktyg. Temat Kropp och Identitet handlar också om att förebygga kränkningar och rasism, att våga stå upp för sig själv och för andra.

Hon anser att konst är ett viktigt redskap att kunna uttrycka sig kring svåra frågor.

– Och då är det inte bara det färdiga resultatet som räknas utan även alla samtal som uppstår längs vägen som kan vara stärkande för individen och gruppen.

Vårsalongen startar officiellt den 23 maj på konsthallens och Pilens innergård.

Artikeltaggar

KonstMinnebergsskolanPilen : nyheter från NordiskafiltSexualitetSkogSkola och utbildningSkulpturerSolbergagymnasietTaserudsgymnasiet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare