Folkrace betydde folkfest på Westom i Arvika under lördagen. Med 200 startande och över 1 400 besökare kokade banan i försommarvärmen.
– Det är rekord, vi har inte haft så här många startande sen slutet av 90-talet, jag är helt lyrisk, säger en strålande glad Mathias Berg, ordförande i MK Team Westom och för helgen säkerhetschef.
Startfältet var smitfullt under helgens folkracetävlingar i Arvika. 200 förare startade, men det var en bra bit över det som hade anmält sig och som inte fick plats.
– Det är Sverigeeliten vi har här i dag. Det här är Värmlands största tävling i föreningsdrift, vi har 140 funktionärer som jobbar ideellt i två dagar, säger Mathias Berg.
Föreningen MK Team Westom, som fyller 75 år i år, har gjort en satsning på folkrace och under helgens tävling visade sig satsningen ha gett resultat.
– Vi har nyasfalterat, gått ut medialt och satsat ordentligt på priserna, säger Mathias Berg.
– Många ungdomar startar i motorsporten via folkrace.
Kör för kul
Folkrace startade för att vara ett billigare variant av motorsport, även om förare i dag kan lägga ner ganska mycket pengar på bilarna. Men av de startande under helgen på Westom är det många som kör bara för att det är kul, inte för att vinna, enligt Mathias Berg.
– Många har kört i kanske 40 år och är mest med för att det är roligt att var på den här banan och köra. Jag skulle säga att det är 50-50 mellan dem och de som kör för att vinna.
”Riktig racing”
En av dem som var på plats för att köra under helgen var Adam Myllylä som driver Youtube-kanalen Kul på hjul.
– Jag jobbar med motorsport på Youtube. Vi bygger bilar, visar hur man gör och sen kör vi med dem, säger han.
Adam Myllylä ingår i Westoms marknadsföring, men verkade definitivt tycka att han hade en ganska kul dag på jobb på lördagen.
– Det här är riktig racing, inget småbjäfs. Det är en snabb, rolig bana och extrema mängder adrenalin.
Under lördagen bjöds även på uppvisning av segways, och då inte de tvåhjuliga elscootrarna, utan något större på fyra hjul som går betydligt snabbare.
– De kör en uppvisning utom tävlan. Det är dels för att testa om de är nåt för den här banan, fordonen är egentligen mer terränggående.
Enligt Mathias Berg är Westom-banan en ganska unik bana och en av anledningarna till att Västvärmland producerat en imponerande mängd motorförare i världseliten. Dessutom tror att den har bidragit till att stora delar av Sverigeeliten inom folkrace var på plats i Arvika under helgen.
– Vi har verkligen fått hit de största, jag är lyrisk, säger han.