Hoppa till huvudinnehållet

Efter tidsstraffet – Solberg missade segern i Portugal med en sekund

Publicerad:
21-årige Mitandersfors-sonen Oliver Solberg med kartläsare Elliott Edmondson blev till slut tvåa i WRC 2 i Portugals VM-rally.
21-årige Mitandersfors-sonen Oliver Solberg med kartläsare Elliott Edmondson blev till slut tvåa i WRC 2 i Portugals VM-rally. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Oliver Solberg fick ett tidsstraff på en minut inför söndagens avslutning av VM-rallyt i Portugal och tappade ledningen.

Trots att västvärmlänningen vann de återstående fyra sträckorna blev han tvåa i WRC 2-klassen, 1,2 sekunder bakom Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson.

– Vi försökte allt vi kunde, men det gick inte. Det är bara att gratulera Greensmith och Andersson, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Oliver Solberg jagade den här veckan VM-poäng och vinst i Portugals VM-rally i sin klass WRC 2 och efter fredagens åtta sträckor var 21-årige Solberg från Mitandersfors med brittiske kartläsaren Elliott Edmondson i WRC 2-ledning med 50,2 sekunder före tvåan Gus Greensmith med värmländske kartläsaren Jonas Andersson.

Efter ytterligare sju sträckor på lördagen och sammanlagt 15 av 19 var Solberg och Edmondson i fortsatt ledning och försprånget till andraplacerade Greensmith och Andersson var 35,4 sekunder.

Tappade ledningen

Men när söndagens första sträcka skulle avverkas var Oliver Solberg plötsligt tvåa i WRC 2, och detta på grund av att han åkte på ett tidsstraff på en minut för firande efter lördagens målgång i form av snurrande med bilen, så kallade ”donuts”.

– Straffet på en minut tidstillägg är för fansen, meddelade Solberg som kör för Skodateamet Toksport på Twitter och i ett pressmeddelande berättar han mer om regelbrottet:

– Tyvärr glömde jag helt bort den regeln. Det enda jag tänkte på var att ge åskådarna lite extra show.

Tidstillägget gjorde alltså att Oliver Solberg inför VM-deltävlingens avslutande fyra sträckor hade 24,6 sekunder upp till WRC 2-ettan Gus Greensmith. Solberg svarade med att vinna söndagens samtliga fyra sträckor, men det räckte ändå inte till triumf.

Gus Greensmith och Jonas Andersson i Skoda vann WRC 2-klassen i Portugals VM-rally, blott 1,2 sekunder före Solberg och Edmondson.

– Vi försökte allt vi kunde, men det gick inte. Det är bara att gratulera Greensmith och Andersson, säger Oliver Solberg.

Comebackande norrmannen och Solbergs nye teamkamrat Andreas Mikkelsen slutade på tredje plats i WRC 2.

Rovanperä vann WRC

I värstingklassen WRC blev det vinst för finländaren Kalle Rovanperä i Toyota som vann med 54,7 sekunders marginal ner till tvåan Dani Sordo, Hyundai, från Spanien. Hyundais Esapekka Lappi från Finland blev trea, 80,3 sekunder bakom Rovanperä.

Solberg fortsätter poängjakten i VM – klart med Sardinien: ”Stor utmaning”

Artikeltaggar

Andreas MikkelsenEsapekka LappiGus GreensmithJonas AnderssonKalle RovanperäMitandersforsOliver SolbergPortugalRallyRally-VMToksport WRTWRCWRC 2

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.