Siktar på nytt VM-guld – nu som assisterande kapten: ”Supertaggad – en ära”

Publicerad:
Arvikasonen Jacob de la Rose är redo för sitt andra VM med Tre Kronor – den här gången som assisterande lagkapten. Foto: JOEL MARKLUND

Senast Tre Kronor lyckades ta VM-guld fanns en viss västvärmlänning med.

Nu hoppas Jacob de la Rose, som assisterande lagkapten, kunna upprepa den bedriften fem år senare.

– Det är ju det som är målsättningen liksom – att stå där igen, säger 27-åringen till AN-sporten.

Det var ett tag sedan Arvikasonen, som numera är utlandsproffs i den schweiziska ligan med Fribourg-Gottéron, sist fick möjligheten att spela just VM.

Förra året var han ju en del av Tre Kronors OS-lag som hamnade precis utanför medaljerna, men det här blir alltså hans första världsmästerskap sedan 2018.

Något västvärmlänningen ser fram emot.

– Det är klart att det ska bli skitkul. Jag är supertaggad – det är ju en ära och stolthet såklart, säger Jacob de la Rose när vi når honom dagen före premiärmatchen i finska Tammerfors.

”Har alla förutsättningar”

AHC-produkten har goda minnen från just VM 2018 – då det slutade med ett stort svenskt guldfirande. Tre Kronor har för övrigt inte lyckats ta medalj i något efterföljande mästerskap.

Att ett nytt VM-guld är målet hymlar han inte med.

– Jag tycker vi har ett bra lag med alla förutsättningar att kunna gå hela vägen, säger den snart 28 år fyllda västvärmlänningen och fortsätter:

– Sen är det klart att det är en kort turnering, det gäller att komma ihop snabbt som grupp och att alla presterar på topp.

Västvärmlänningen med i VM-truppen: ”En fältherre i sitt agerande”

Sverige har i det stora hela presterat bra resultat med nye förbundskaptenen Sam Hallam, vilket totalsegern i Euro Hockey Tour bland annat visar.

Jacob själv har visat framfötterna i flera av matcherna, inte bara genom sitt karaktäristiska hårda jobb i defensiven – utan även i poängprotokollet.

– Jo men jag tycker det har känts bättre och bättre. Jag har en ganska tydlig roll och jag trivs i den.

Jacob de la Rose tillsammans med lagkaptenen Jakob Silfverberg och andra assisterande kaptenen Lucas Raymond dagen före VM-premiären i Tammerfors.
Jacob de la Rose tillsammans med lagkaptenen Jakob Silfverberg och andra assisterande kaptenen Lucas Raymond dagen före VM-premiären i Tammerfors. Foto: JOEL MARKLUND

”En väldigt stor ära”

Under torsdagsförmiddagen presenterades annars Tre Kronors lagkapten för VM-turneringen.

Det blir NHL-spelaren Jakob Silfverberg, till vardags i Anaheim Ducks, som axlar den rollen – med de la Rose och Detroit Red Wings Lucas Raymond som assisterande kaptener.

– Också en väldigt stor ära och nånting som man blir stolt över, så det ska bli jättekul. Jag är laddad på att det ska dra i gång.

Jacob var lagkapten för juniorkronorna i JVM när det begav sig och har även haft ett A på bröstet under de landskamper som spelats inför VM – senast förra veckans Czech Hockey Games – men får nu första gången ha det under ett stort mästerskap.

”Gäller ju att prestera”

I VM-premiären väntar Tyskland under fredagskvällen.

En match de flesta nog förväntar sig att Tre Kronor ska vinna – men någon underskattning är det inte prat på från Sveriges sida.

– Nej, såna matcher finns inte liksom. Det är ett bra lag, sen är det klart att vi kanske får stå som favoriter men det gäller ju att prestera och komma upp i nivå direkt, menar Jacob.

Vilken ser du som den svåraste motståndaren i VM?

– Det är många bra lag, det brukar vara liknande lag som är i toppen. Sen är det klart att Finland vann ju både OS-guld och VM-guld förra året, har hemmaplan och allt, så de står väl som favoriter kanske. Men jag tycker vi har bra lag nog att matcha dem.

Just Finland möter Sverige redan på måndag i gruppspelet.

Debutsäsongen i Schweiz tog för övrigt slut redan i åttondelsfinalen för de la Rose och hans Fribourg-Gottéron.

– Det är klart att man hade velat spela så länge som möjligt och det tog slut tidigare än vad vi hade hoppats på såklart. Kul att man får chansen här att kunna spela mer hockey.

Jacob de la Rose om dubbelglädjen – nytt kontrakt och nybliven pappa i Schweiz

Artikeltaggar

Arvika HCIshockeyIshockey-VMJacob de la RoseTammerforsTre KronorTurneringar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare