Hon fixar 50-årsfest – med Arvikasonens legendariska rockband: ”En världstrummis”

Publicerad:
Freak Kitchen kommer till Arvika för en exklusiv spelning på Olssons Brygga – deras första på tre år över huvud taget och den första på mer än 13 år i trummisen Björn Fryklunds hemstad Arvika. Foto: FocusStocker

På fredagen blir det en 50-årsfest utöver det vanliga i Arvika.

Då dyker nämligen legendariska hårdrocksbandet Freak Kitchen, med Arvikabördige trummisen Björn Fryklund, upp – för första spelningen på över tre år.

– Hoppas verkligen hela Arvika ställer upp nu. Björn är ju en världstrummis, säger arrangören Ulrika Mörk.

Olssons Brygga har inte öppnat för säsong ännu – det sker först på onsdag – men redan under fredagskvällen arrangeras en privatanordnad fest som minst sagt sticker ut.

Eller vad sägs om ”Största 50 årsfesten ever”. Ja, det är så arrangörerna själva kallar eventet.

Personen bakom initiativet är Ulrika Mörk – som själv fyller det magiska talet i juni.

– Det är mitt examensarbete, känns det som. Jag tänkte först på att jag ska försöka göra något kul när jag fyller 50. Det började så – sen har jag bjudit in alla 50-åringar jag känner. Så vi är ett helt gäng som firar tillsammans, berättar Ulrika.

– Att Olssons ställer upp också – det var inga problem alls. Alla bitar har bara fallit på plats. Det går väl in max 2000 personer på bryggan, men jag skulle så gärna vilja ha ihop ungefär 1000 åtminstone, så det är vad jag hoppas på.

”Blivit lite tråkig”

Själva biljetterna köps via en länk som bland annat Ulrika har delat på sin Facebook-sida.

– Länken går varm. Den har nått ända till Norge, Luleå och Gotland bland annat. Jag vet att det kommer någon hemvändare, som också är 73:a, ända från Luleå. Det är en privatfest, så man måste köpa biljetter via länken.

Hon hoppas kunna inleda en ny tradition i Arvika.

– Tänk om jag har skapat en grej nu, så blir det ett stort 50-årskalas även nästa år. Världen har blivit lite tråkig så jag kände att det behövde hända nåt roligt nu, haha.

Ulrika Mörk fyller snart 50 år och är den som har tagit initiativ till den storslagna festen.
Ulrika Mörk fyller snart 50 år och är den som har tagit initiativ till den storslagna festen. Foto: Privat

”Känns ju jättestort!”

Hur kommer det sig då att Göteborgsbaserade Freak Kitchen, som gjort sig ett namn världen över inom framför allt progressiv hårdrock, kommer till festen för att spela?

Jo, Ulrika känner bandets Arvikabördige trummis Björn Fryklund sedan barnsben – och brodern Mikael är jämngammal med honom.

– Han fick den geniala idén om att de kunde komma och spela. Så han frågade och det kunde de. Då tänkte vi att vi gör ett evenemang på bryggan, berättar Ulrika.

– Jag hoppas verkligen att hela Arvika ställer upp nu. Björn är ju en världstrummis – så det känns ju jättestort!

Björn Fryklund själv om hur det gick till:

– Det var en gammal klasskompis till mig, Micke Mörk, som ringde för ett år sen nästan och undrade om vi ville komma och spela för att hans syrra skulle ha 50-årskalas. Så har vi pratat fram och tillbaka sen dess och rott ihop den här grejen på bryggan, berättar Björn, som till vardags är musiklärare i Lerum strax utanför Göteborg.

Lätt att tacka ja till detta?

– Ja, men det här blir ju liksom dubbelt kul eftersom vi inte har spelat sen coronan ströp alla spelningar, så det är tre år sen vi sist spelade med gruppen. Sen att få göra första spelningen i Arvika är ju extra roligt eftersom jag är därifrån, haha.

Björn fortsätter:

– Så det var lätt att tacka ja, det var det verkligen! Det var jättekul, för vi har inte ens setts på tre år i gruppen nästan. Vi ses jättemycket när vi väl spelar och så men annars gör vi olika saker. Nu har vi repat här några gånger och det är så himla kul – fint att komma i gång och spela igen.

När var ni i Arvika senast?

– Kan nog vara 29 januari 2010, så vi har inte spelat där på 13 år. Sen så spelade vi där några gånger innan med ganska jämna mellanrum, jag tror vi spelade 2007, 2009 och 2010.

Då blir det ett kärt återseende?

– Javisst, det är många som kommer att dra i en. Det blir jätteroligt att se gamla klasskompisar och spelkompisar igen – det blir grymt!

I Freak Kitchen ingår frontmannen och gitarristen Mattias ”IA” Eklundh, Christer Hysén samt Arvikabördige trummisen Björn Fryklund.
I Freak Kitchen ingår frontmannen och gitarristen Mattias ”IA” Eklundh, Christer Hysén samt Arvikabördige trummisen Björn Fryklund. Foto: Pressbild

”Nån sorts krånglig pop-metal”

Freak Kitchen bildades redan 1992 och Björn Fryklund har varit bandets trummis sedan millennieskiftet.

Att beskriva stilen, som är en väldigt experimentell form av rock, är inte det lättaste – men västvärmlänningen ger sig på ett försök:

– Det är ju hårdrock, såklart, men alla tre sjunger så det är ingen growl eller nånting. Det är också otroligt melodiskt. Även om man vill gå in och höra krångligheter i speciellt gitarren, som är fantastisk – han är ju världsmästare liksom – så är det också förklätt i en lite poppigare anda så att det går att sjunga med.

Han fortsätter:

– Så det är väldigt lättillgängligt på ett sätt, tycker jag. Det är väl nån sorts krånglig pop-metal, haha. Det finns ingen speciell genre som vi vill spela, utan vi lyssnar på allt möjligt. I turnébussen går det jättemycket jazzmusik, pop och allt möjligt liksom. Vi lyssnar väldigt sällan på just hårdrock själva utan får inspiration från alla annan musik – det är det som är kul.

Framröstad som bästa trummis

Frontmannen Mattias ”IA” Eklundh, som är den enda medlemmen som varit med från starten, har alltså gjort sig känd för att vara en riktig gitarrvirtuos med en säregen stil – där experimentlustan allt som oftast framträder.

Björn själv har å andra sidan fått ett stort erkännande inom genren, inte minst då han 2014 blev framröstad som årets bästa trummis av sajten Prog Sphere.

– Man blev oerhört förvånad liksom. Då var ju alla de här med som man har lyssnat på, så vann man hela den omröstningen liksom, konstaterar Björn.

– Även om det kanske inte var världens största poll så var det ändå flest som hade röstat på mig – det kändes otroligt coolt!

Nytt material på gång

Totalt har bandet släppt nio album hittills – men fansen behöver inte vänta värst mycket längre på den tionde.

– Vi håller på att snickra ihop ny skiva nu, den kanske blir färdig i höst tänker jag. Ifrån den spelar vi ingenting, men vi spelar låtar från den nyaste skivan.

Den heter alltså ”Confusion To The Enemy” och släpptes 2018. Därifrån hämtas också Ulrika Mörks egna favoritlåt ”Morons”.

– Den kan jag spela 20 gånger i veckan!

– Jag är ju egentligen ingen hårdrockare men jag gillar ändå deras musik. Om man lyssnar på texterna är det ett bra budskap, de försöker koppla ihop det med vad som händer i världen, säger Ulrika.

Artikeltaggar

ArvikaFreak KitchenHårdrockKonserterMusikOlssons bryggaRock

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare