Hoppa till huvudinnehållet

Årets Edakalas: Byter ort men annars är mycket sig likt

Publicerad:
De är med och arrangerar Edakalaset,  kultursamordnare Tintin Axelsson, Monica Olsson och Micaela Tranberg, som båda jobbar på biblioteket, och Anna-Carin Lövgren, Eda-Köla pastorat.
De är med och arrangerar Edakalaset, kultursamordnare Tintin Axelsson, Monica Olsson och Micaela Tranberg, som båda jobbar på biblioteket, och Anna-Carin Lövgren, Eda-Köla pastorat. Foto: Kerstin Herö

Edakalaset byter tid och plats i år. Hela arrangemanget flyttar till Åmotfors och äger rum lördagen den 20 maj.

Ända sen start har Edakalaset, och alla aktiviteter som pågår under dagen, hållit till i Charlottenberg. Tidpunkten har varierat lite, i fjol var det i augusti, men i år blir det på försommaren igen.

Årets upplaga av Edakalaset är den fjärde i ordningen. Det mesta kommer att hända på och runt torget i Åmotfors, i Folkets hus, i kyrkan och på biblioteket. Utomhus och inomhus. Fjolårets politikerutfrågning återkommer även i år. Under Edakalaset är det även start för aktiviteten Kulturjakten 2023 som pågår till september.

Varför har Edakalaset flyttat?

– Vi behöver sprida ut det lite i kommunen. Nästa år blir det Koppom, säger Tintin Axelsson som är kultursamordnare i Eda kommun.

– Det heter ju Edakalaset, tillägger Monica Olsson som jobbar på biblioteket i Åmotfors.

Det blir en salig blandning av aktiviteter för alla åldrar. För barnen finns cirkusskola, fiskdamm, ansiktsmålning, ponnyridning, de kan lyssna till sagoberättelser och barnsånger, måla och pröva annat pyssel.

Tipspromenader

En tipspromenad knyter ihop kalasområdet som även gör en avstickare till området Patronen, där Eda skans och Röda korset håller till. För ungdomarna arrangeras en egen tipspromenad, knuten till mobiltelefonen.

Inget stort kalas utan musikunderhållning. Den här gången bland annat med Anton Älvstrand. Fika från olika delar av världen kommer det också att bjudas på.

Förutom aktiviteter kommer Edakalaset även att ha ett antal utställare. En rad föreningar, organisationer och olika verksamheter inom kommunen passar på att visa upp sig. Flera kommer att ha öppet hus som till exempel dagverksamheten för personer med demenssjukdom, dagcentret Klara inom LSS-verksamheten, men också chokladfabriken som har sin verksamhet inom kalasområdet.

Brandbilar och andra bilar

Räddningstjänsten är på plats och visar upp en brandbil och Åmotfors motorklubb ställer ut bilar. Friskvården erbjuder sittgympa för den som vill pröva på. Sugen på en fräck t-shirt – gör ett eget tryck.

TV-veteranen Kjell Gustafsson håller i en ny politikerutfrågning om dagsaktuella frågor. Samtliga partier i fullmäktige har bjudits in. Det kommer också att finnas tillfälle att prata med politikerna på torget.

I Kulturjakten, som kommunen arrangerar sen några år tillbaka, kan man åka runt till olika besöksmål museer, hembygdsgårdar och historiska platser. På varje plats finns det en bokstav som man skriver in i ett formulär och tillsammans bildar de en mening. Vinster utlovas.

– I år har kulturjakten utökats med tipsfrågor, säger Tintin Axelsson.

Och så den klassiska kommentaren inför den här typen av evenemang som Edafesten.

– Vi vill ha fint väder.

Artikeltaggar

ÅmotforsCharlottenbergEvenemangFriskvårdKjell GustafssonKoppomMonica OlssonNöje/KulturOrganisationerSamhälleSportSVT

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.