Hoppa till huvudinnehållet

Kompis Sverige och matigt möte i Arvika: " Vi har kul i köket, det borde vara mer av sånt här"

Publicerad:
Shahnaz Naim, Zoleykha Hosseini och Khodadad Jafari gillade att vara flera i köket.
Shahnaz Naim, Zoleykha Hosseini och Khodadad Jafari gillade att vara flera i köket. Foto: kristina green

Det blev rena matfesten när ideella organisationen Kompis Sverige arrangerade matlagningsaktivitet på Taserudsgymnasiet i Arvika.

– Vi har fokus på möten mellan människor och detta är en perfekt aktivitet att samlas kring, säger Elina Blomberg, projektledare Kompis Sverige.

I år firar organisationen, som främjar möten mellan människor, tio år och har sedan pandemin nått ut i hela landet.

I hela landet

– Vi har funnits i tio år nu i maj och funnits främst i storstadsregionerna. Men behovet har och är stort för nysvenskar att få kontakt i samhället. När pandemin kom tvingades vi att bli digitala. I och med det har vi blivit nationella och det är rent fantastiskt hur bra det blivit, säger projektledaren Elina Blomberg.

Olika platser i landet besöks och turen har kommit till Matiga möten i Värmland, i Arvika och Karlstad. Det är fjärde gången som organisationen tillsammans med ICA-stiftelsen, kommunen och lokal ICA-handlare arrangerar en matlagningsträff i Arvika.

Buffé med världens mat

– För två veckor sedan när vi var här lagades mat från färdiga recept och det blev en mycket lyckad kväll med många bra möten i köket och över matbordet. I kväll lagar vi mat från egna recept och bjuder de andra på. Det blir en buffé med ett axplock av världens mat.

Natasha Fry och Elina Blomberg från organisationen Kompis Sverige höll i arrangemanget.
Natasha Fry och Elina Blomberg från organisationen Kompis Sverige höll i arrangemanget. Foto: kristina green

Det matiga mötet startade med att de 15 deltagarna fick presentera sig för varandra, berätta sitt namn, vart man kommer ifrån samt vad man ätit till middag kvällen innan. Till sist kunde det konstateras att samtliga hade ätit olika slags maträtter, vilket blev ett samtalsämne i sig.

Jämlika möten

– Varför vi fokuserar på mat under våra träffar är att alla har ett förhållande till mat och det blir ett jämlikt möte där vi gör saker tillsammans. Det är en fin möjlighet att skapa ett mötesrum där alla känner sig bekväma. Man blir lugn att ha en uppgift, det blir något handfast att ta i, samtidigt som man samarbetar med personer man inte känner sedan tidigare. Vi hoppas med aktiviteten att man skapar kontakter och får samtidigt en chans att pratar vardaglig svenska, vilket vi hör att inte alla gör på sin fritid. Min dröm i kväll är att det är några som byter telefonnummer med varandra. Det kan bli början till att ha andra aktiviteter tillsammans, säger Elina.

Efter en stund började det lukta gott från kastrullerna.
Efter en stund började det lukta gott från kastrullerna. Foto: kristina green

Roligare tillsammans

Deltagarna delades upp i grupper och började omgående att förbereda kvällens utvalda rätter.

– Vi lagar Borani Bademjan , det är en rätt som innehåller stekt aubergine, tomat, vitlök med mera. Det är roligt att få göra det tillsammans, säger Shahnaz Naim, Zoleykha Hosseini och Khodadad Jafari.

ICA-handlaren Mikael Wiotti som sponsrat kvällen med varor medverkade också i köket. Han ser arrangemanget som mycket betydelsefullt.

ICA-Handlaren Mikael Wiotti var med och lagade mat.
ICA-Handlaren Mikael Wiotti var med och lagade mat. Foto: kristina green

– Jag tycker att det både är jättekul och en mycket bra aktivitet! Gott att få insikt i hur andra människor har det och lära sig om deras kultur. Kompis Sverige är av betydelse och det är mycket fint att det blir träffar här i Arvika. Med detta arrangemang träffar man nya människor i ett nytt sammanhang. När vi nu ser varandra på stan är det naturligt att hälsa och det kan bli ett naturligt insteg att börja prata med varann, säger Mikael.

Tsehay Atsbeha, Ninni Leverborn -Nilsson och Futoun Kawalki trivdes och pratade bland annat om kultur och kryddning av maträtter.
Tsehay Atsbeha, Ninni Leverborn -Nilsson och Futoun Kawalki trivdes och pratade bland annat om kultur och kryddning av maträtter. Foto: kristina green

Kul i köket

I en annan köksavdelning puttrar syriska makaroner på spisen medan potatis rivs till traditionell svensk raggmunk.

– Här går det undan, vi har redan kommit långt med våra rätter. Vi lär oss av varandra om nya kryddor och kultur. Sedan har vi har kul i köket också, det borde vara mer av sånt här! , säger Tsehay Atsbeha, Ninni Leverborn Nilsson och Futoun Kawalki.

Ett bord med varor blev på en dryg timme rätter från fem olika länder.
Ett bord med varor blev på en dryg timme rätter från fem olika länder. Foto: kristina green

Artikeltaggar

ArvikaIcaKarlstadKulturNöje/KulturOrganisationerStiftelserTaserudsgymnasietVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.