Hoppa till huvudinnehållet

Mattias och Mattias mitt i kvaldramat: ”Det var nästan kört”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Västvärmlänningarna Mattias Nilsson och Mattias Flodberg var med och spelade upp BK Tegnér till Elitserien.
Västvärmlänningarna Mattias Nilsson och Mattias Flodberg var med och spelade upp BK Tegnér till Elitserien. Foto: Privat

Värmländsk bowling behövde inte vänta länge. BK Jösse drog sig ju, som bekant, ur Elitserien ifjol – men bara ett år senare är det klart med ett nytt värmländskt lag i landets högsta serie.

BK Tegnér, från Säffle, fixade den bedriften i helgen när man vann en högdramatisk kvalserie mot Stockholmslaget Matteuspojkarna.

– Det var spännande, det kändes som att det kunde ha gått hur som helst. Det var nästan kört för oss i den andra matchen, konstaterar Mattias Nilsson, en av två västvärmlänningar som var med och spelade upp Tegnér.

– Det satt långt inne i den andra matchen. Då såg det nästan kört ut, instämmer lagets andra Jösse-export, Mattias Flodberg.

Vände i sista

Mattias och Mattias blev dessutom nyckelspelare i det avgörande skedet när man vände sitt "bord" när det gällde som mest.

– Jag och Nilsson vände vårt bord i sista rutan och Pontus Svensson och Jocke Nordén vände också sitt i sista rutan, det gav den olja i maskineriet som vi behövde.

De två vändningarna gav 10-10 i matchen och gav en tredje avgörande match lagen emellan, efter två oavgjorda.

Två 10-10-matcher i rad pekar ju på hur otroligt jämnt det var mellan de här två lagen.

– Vi var ju etta och tvåa i allvenskan också, konstaterar Nilsson, som inte var speciellt förvånad över dramat.

Inför tredje matchen så var det dock dagens tredje västvärmlänning som tog klivet fram, coachen Raymond Jansson, som en av arkitekterna bakom ett – som det skulle visa sig – väldigt lyckat taktiskt drag.

Förstörde banan

– Inför sista matchen gjorde vi upp en annan taktik, där vi försökte förstöra banan för dem och det föll väl ut.

Något som också syntes i siffrorna, där 4-1, 4-1 och 4-1 i de tre omgångar som spelades sade allt.

– Vi märkte att de hade lite högre slagningar än oss i de första matcherna och kände att vi måste göra något, så vi stod där med uretanklot allihop i stort sett. Det förändrade banan för dem och tog bort lite av deras gameplan, förklarar Flodberg.

Hela Tegnér köpte planen och fick en härlig energikick när man tog över.

– Det föll väl ut. De visste inte vart de skulle ta vägen när det inte funkade för dem, konstaterar Nilsson.

Tre omgångar senare var man ett elitserielag. Och klubbens treårsplan för att ta sig dit var nedkortad till bara ett...

– Roligt att vi kunde göra det redan första året.

Bra snurr

Trots den snabba vägen upp kommer klubben väl rustad, med en stabil verksamhet och bra snurr på ungdomsverksamheten.

– De har gjort ett jävla gott jobb och det är en otrolig glädje involvering i hela föreningen. Det märks att de jobbat med föreningen en längre period och det är riktigt roligt att komma in i det utifrån. De ska ha en stor eloge för hur de har byggt upp det, berömmer Flodberg.

Hur redo är ni för spel i Elitserien?

– Det kommer att bli tufft, där blir det helt andra förutsättningar. De har nog som målsättning att vi ska hänga kvar. Första året är alltid tuffast, konstaterar Nilsson.

Känslan att föra upp ett lag till Elitserien igen?

– Det går inte att jämföra riktigt. Första gången är alltid första gången och nu var det en repris, men när det är så jämnt och spännande som nu gör det också extra roligt, avrundar Flodberg.

Artikeltaggar

BK JösseBK Tegnér SäffleBowlingElitserien i bowlingSäffle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.