Hoppa till huvudinnehållet

Efter besked om nedskärningar – lärare i Arvika sluter upp för att protestera

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Den gångna helgen hölls en stor manifestation i Stockholm av Sverige Lärare mot nedskärningarna i skolan. På lördag blir det demonstration även i Arvika.
Den gångna helgen hölls en stor manifestation i Stockholm av Sverige Lärare mot nedskärningarna i skolan. På lördag blir det demonstration även i Arvika. Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarna i Arvika har fått nog.

På lördag anordnar man en demonstration på torget för att protestera mot den låga löneutvecklingen och de kostnadsbesparingar som väntar.

– Vi vill bli lyssnade på helt enkelt, säger Yvonne Mosling, ordförande Sveriges Lärare Arvika.

En stor manifestation hölls i Stockholm under lördagen, där tusentals lärare protesterade mot de nedskärningar som gjorts inom skolan – nu gör även Sveriges Lärare i Arvika gemensam sak.

Vad som ligger bakom är delvis det låga lönepåslaget som kommunen gick ut med.

– Det har inte följt med resten av samhället. När vi i år kom till förhandling och vår arbetsgivare lägger fram två procent som icke förhandlingsbart, innan riktmärket – det känns inte bra. Det blir en reallönesänkning i och med att de andra yrkesgrupperna höjer mer, säger Yvonne Mosling, ordförande Sveriges Lärare i Arvika.

Hon fortsätter:

– En annan orsak är att det överlag i Sverige är svårt att få behöriga lärare, vilket gör att det blir högre belastning för de redan behöriga. Då är inte den låga löneutvecklingen positiv för att försöka få fler att vilja bli lärare.

– De håller nere lönerna fast det år efter år får negativa konsekvenser. Förra året gick vi från 73,5 procent ner till 70 procent behöriga lärare på ett år.

Yvonne Mosling, ordförande Sveriges Lärare i Arvika. Arkivbild.
Yvonne Mosling, ordförande Sveriges Lärare i Arvika. Arkivbild. Foto: Kerstin Herö

”Bägaren var redan full”

När beskedet kom att verksamheten för Lärande och stöd i Arvika ska göra stora kostnadsbesparingar, då prognosen pekar på ett underskott med 14 miljoner kronor, fick fackförbundet nog.

– Det blir mycket på en och samma vår, så det var absolut droppen som fick bägaren att rinna över. Bägaren var redan full, vi har haft betygsättning med nationella prov och en pandemitid där lärarna ansträngt sig till max, så blir det först reallönesänkning och sen besparingar på det, konstaterar Yvonne Mosling.

Underskottet beror på flera saker, där bland annat höga kostnader för skolskjuts pekas ut av verksamhetschefen Per-Joel Sewelén i en intervju med AN.

– Vi har inte fått reda på var och exakt hur det kommer påverka oss, men 14 miljoner är en hög peng. Vi trollar redan med knäna och riskerar sjukskrivna lärare. Det blir ju mindre attraktivt att komma och jobba i Arvika – och i slutändan är det eleverna som får ta den stora smällen, menar Mosling.

Det finns en stor oro?

– Det är klart att det är en oro och en stor frustration. Lärarna känner att politiker inte lyssnar på oss som är experter. Det är trots allt vi som möter barn och ungdomar varje dag, vi måste få förutsättningar som är tillräckliga.

”Tar inte ansvar”

På lördag förmiddag kommer ett antal lärare i Arvika alltså att protestera mot situationen som blivit.

– Vi känner att vi vill gå ihop, vi har redan försökt med bland annat insändare i Arvika Nyheter men upplever att politikerna inte tar ansvar. Så vi uppmanar till att de kommer och möter oss på lördag, så får de höra hur det verkligen är.

Verkar det bli bra uppslutning?

– Vi hoppas på det. Vi hade en egen gräns om att vi inte går ut med egen information förrän vi kommer upp i över 50 – vilket vi nådde upp till inom ett dygn efter att vi skickade ut mejlet till medlemmarna.

Prognos: 14 miljoner i underskott för lärande och stöd - sparåtgärder att vänta

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunDemonstrationerLärareSkola och utbildningSveriges Lärare

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.