Föreningen kan andas ut – så fick de stopp på inbrottstjuvarna: ”Äntligen lugnt”

Publicerad:
Sven-Bertil Olsén, ordförande i bostadsrättsföreningen Snickaren, är nöjd. Han berättar att brytskydden har hållit buset på avstånd. Foto: Helena Söderqvist

– Det var en väldigt obehaglig tid, men nu är det över. Efter att vi satte upp brytskydd på alla ytterdörrar har vi inte ens haft ett inbrottsförsök.

Ordförande Sven-Bertil Olsén hoppas att lugnet ska bestå.

Vardagsbrotten, eller mängdbrotten som de också kallas, har hamnat i gängkriminalitetens skugga. Stölder, rattfyllor och ringa narkotikabrott står inte högt på den politiska dagordningen. Men brotten belastar rättsväsendet tungt. Och skapar stort lidande. AN tittar närmare på vardagskriminaliteten i Arvika och Eda i en artikelserie. Ett 20-tal personer står för merparten av brotten.


När AN för en tid sedan träffade bostadsrättsföreningen Snickaren i Arvika hade de precis fått brytskydden monterade. Det skedde efter en lång period av inbrott i cykelrum och källarförråd. Medlemmarna i föreningen var både upprörda och kände stort obehag.

– Först blev vi rekommenderade att sätta upp kameror, men de var helt värdelösa.

Dels avskräckte de inte tjuvarna, dels gällde inte filmerna som bevis. Personerna som bröt sig in kunde visserligen bindas till platsen men inte mer än så.

Sven-Bertil Olsén trodde först att det handlade om korta skydd för själva låset men skenorna löper längs hela dörren.
Sven-Bertil Olsén trodde först att det handlade om korta skydd för själva låset men skenorna löper längs hela dörren. Foto: Helena Söderqvist

Brytskydden däremot har haft avsedd effekt.

– Vi kunde inte tro att de skulle hjälpa så bra. Tänk om någon rekommenderat oss det direkt. Det är konstigt att det inte pratas mer om fördelarna med brytskydd, tycker ordföranden.

Slutat patrullera

Föreningen har lagt runt 50 000 kronor på olika åtgärder för att slippa inbrott.

– De har ju tagit grejer för betydligt mer än så, minst tre fyra elcyklar försvann, så det här är väl investerade pengar.

Brytmärken på dörrar efter fjolårets stöldräder.
Brytmärken på dörrar efter fjolårets stöldräder. Foto: Helena Söderqvist

Sven-Bertil Olsen tycker att oron bland medlemmarna har minskat och de känner inte längre något behov av att patrullera runt husen.

– Det har blivit mycket lugnare och vi hoppas att det får fortsätta så.

Anmäl alltid

Polisen uppmanar alla som utsätts för inbrott att alltid anmäla och att beskriva det stulna godset så tydligt som möjligt. Tjuvar säljer på Blocket och liknande andrahandsmarknader. Enligt polisen finns goda möjligheter att få tillbaka stöldgods, särskilt om det är märkt.

Grannsamverkan är bra, vi kan inte vara överallt.
Polisen

Att de boende hjälps åt och håller uppsikt rekommenderas också.

– Grannsamverkan är bra, vi kan inte vara överallt. Men vi vill inte att det blir medborgargarden, säger Jonas Wendel, polischef i Arvika.

Att följa efter på betryggande avstånd är okej, men gripandet ska lämnas över till polisen.

Besvarar kritiken

Om kritiken från medlemmarna i Snickaren, att polisen är för osynlig, svarar Jonas Wendel:

– I takt med att vi blir fler poliser kan vi anpassa arbetstider och ha fler i tjänst då brottsligheten är som högst.

Jonas Wendel, chef för lokalpolisområde Arvika.
Jonas Wendel, chef för lokalpolisområde Arvika. Foto: Helena Söderqvist

Han framhåller också att polisen i Arvika utreder brotten allt snabbare. För två år sedan var statistiken besvärande hög. Då pågick 900 utredningar. I dag är motsvarande siffra 250.

Det beror på att polis, åklagare och tingsrätt har infört ett snabbspår för enklare brott som ringa stöld, ringa narkotikabrott, olovlig körning med flera. Åtgärden är nationell. Dessutom har krimjouren i Karlstad utökats med fler poliser. Fler brott kan tas om hand centralt och högen i väst har minskat.

– Vi kan beta av fler på vår lista och ägna oss åt de prioriterade områdena varav de brottsaktiva är ett, säger han.

20-tal smågangsters dominerar brottsstatistiken: ”Det jamsas för mycket”Lars, 56, en av Västvärmlands värsta busar – är kändis på häktetBrottsoffrens stora frustration: ”Vi gör polisens jobb – det är rätt tröstlöst”

Poliser till Stockholm

Samtidigt tar gängkriminaliteten resurser från övriga landet. Vid de så kallade särskilda händelserna begärs förstärkning. Arvika är inget undantag.

– Vi har ett par i veckan på plats i Stockholm, det påverkar så klart.

Artikeltaggar

ArvikaBlocketBrottBrott, lag och rättEdaInbrottJonas WendelKarlstadNarkotikabrottStölderVardagsbrotten

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare