Hoppa till huvudinnehållet

Nu har stora bassängen fyllts med vatten igen – viktigt test i jätteprojektet

Publicerad:
Peabs platschef Per Lundmark framför den uppfyllda bassängen i Arvika simhall, som nu testas för att se så tätskikt håller för vattentrycket. Foto: Oscar Walldén

Återuppbyggandet av simhallen har kommit en bra bit på vägen.

Sedan förra veckan har den stora bassängen fyllts med vatten – för att säkerställa att tätskikt håller för trycket.

– Som det ser ut nu så är det klart i början på november, säger Peabs platschef Per Lundmark.

Nu har den stora simhallsrenoveringen i Arvika pågått i drygt ett år.

De första månaderna gick åt till att riva ytskiktet, med klinker, puts och tätskikt – för att kunna komma åt konstruktionsbetongen.

Simhallsrenoveringen går framåt – så är läget: ”Det styr tidplanen”

Sedan ett tag tillbaka har allt börjat byggas upp på nytt igen, och från förra onsdagen har vatten pumpats in i bassängerna – som del i ett viktigt första test.

Under onsdagskvällen blev den stora bassängen helt fylld.

– Så kommer den att stå vattenfylld i 14 dagar, för skulle det vara någon liten spricka eller skada nånstans tar det lite tid innan det tränger igenom i så fall. Så det är för att kontrollera det, säger Per Lundmark, platschef på Peab som är byggentreprenören.

Han fortsätter:

– Sen tömmer man bassängen igen och då kan plattsättningen påbörjas efter det. Så kontrollerar vi även tätskiktet okulärt sen när den blir tömd igen, för att se så att det inte är några synliga skador på det.

Den mindre undervisningsbassängen görs här redo för att kunna fyllas med vatten.
Den mindre undervisningsbassängen görs här redo för att kunna fyllas med vatten. Foto: Oscar Walldén

Två centimeter i timmen

Tre cirkulationspumpar är i gång samtidigt för att hålla koll på vattentrycket, två vid den djupa delen och en i 25-metaren.

– Lilla undervisningsbassängen kommer vi att börja vattenfylla imorgon (läs: torsdag) för att provtrycka på fredag. Man får ju bara fylla drygt två centimeter i timmen och 48 centimeter per dygn för att det inte ska bli för stor tryckskillnad.

– Då passar vi på att göra arbeten på alla kringytor nu under tiden, säger Per Lundmark.

Det jobbas mycket med kringytorna medan bassängen är vattenfylld, här är exempelvis läktaren på väg att byggas upp.
Det jobbas mycket med kringytorna medan bassängen är vattenfylld, här är exempelvis läktaren på väg att byggas upp. Foto: Oscar Walldén

Mycket av själva grundarbetet är således redan utfört.

– Det är ny slipsats i botten, väggarna är putsade, tätskikt är monterat och belysningen är monterad i bassängen. Det som är kvar här på kringytorna är också att det ska på tätskikt för golvet, det kommer de att börja hålla på med under tiden som bassängen är under provtryck.

”Tagit bort svikten”

Även det nya hopptornet håller på att byggas upp, där det blir svikt på enmetershoppet samt fast plattform för hoppen från tre och fem meter.

– Skillnaden är att vi har tagit bort svikten på trean. Det är lite nya säkerhetsbestämmelser – du kan hoppa för långt om det är svikt på den höjden.

Det nya hopptornet är under uppbyggnad.
Det nya hopptornet är under uppbyggnad. Foto: Oscar Walldén

Taket har också målats i vitt istället för att vara träfärgat som tidigare. Så småningom ska också plattorna börja sättas.

– Det blir klinker överallt, på alla golvytor och i bassängen. Sen blir det startpallar och lika många banor som förut, berättar Per Lundmark.

Ni följer tidsplanen?

– Ja, det gör vi. Det har gått riktigt bra nu. Vi ligger mellan 22-30 man här om dagen i stort sett. Det var en topp när vi höll på som mest med tätskiktet, så har vi gått ner lite i styrka nu under själva provtryckningen – sen kommer vi öka bemanningen igen.

Taket har målats i samma färg som väggarna, som i sin tur har putsats. Men det symboliska konstverket blir kvar.
Taket har målats i samma färg som väggarna, som i sin tur har putsats. Men det symboliska konstverket blir kvar. Foto: Oscar Walldén

”Kör hela sommaren också”

Under sena hösten räknar man i nuläget med att renoveringsarbetet ska vara helt färdigt.

När AN skrev om projektet strax innan det drog i gång trodde man att det skulle ta ungefär ett år – men lite mer tidskrävande än så har det alltså visat sig vara.

– Vi har ju aldrig lovat nånting utan det har ju varit spekulationer, men som det ser ut nu så är det klart i början på november. Sen kommer vi ju efter sommaren kanske komma med ett mer exakt datum, säger Lundmark.

Och fortsätter:

– Vi kommer ha full verksamhet hela semestern, vi har inte något semesterstängt utan vi kör hela sommaren också. Vecka 24, 25 och 26 är även Piratvika stängt, de brukar ha städ- och sommaruppehåll, så då gör vi lite mindre arbeten där inne också.

Massvis med rör har monterats i kontrollrummet under själva simhallen.
Massvis med rör har monterats i kontrollrummet under själva simhallen. Foto: Oscar Walldén

Vad är det som gör att projektet tar så lång tid?

– Det är att det är så otroligt många moment på samma yta som ska utföras. Vi färdigställer andra ytor under tiden som vattnet fylls på. En grej vi har haft med mycket i planeringen är att försöka jobba runt så att det inte ska bromsas upp.

– Det kommer att bli som en ny simhall när vi slår upp portarna igen, menar Per Lundmark.

Då börjar renoveringen av simhallen: ”Det är ett jätteprojekt”Lovande start för simhallsrenoveringen: ”Än så länge ser det skapligt bra ut”Så drabbas simsällskapet av renoveringen: ”Kommer nog behöva söka mer stöd”

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika simhallBadanläggningarPeabPer LundmarkRenoveringarSamhälleSimningVatten

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.