Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabandet Enforcer siktar högt: "Vill göra en hårdrocksklassiker"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Enforcer - med Arvikabröderna Jonas och Olof Wikstrand till vänster respektive höger - är aktuella med albumet ”Nostalgia”.
Enforcer - med Arvikabröderna Jonas och Olof Wikstrand till vänster respektive höger - är aktuella med albumet ”Nostalgia”. Foto: Nuclear Blast

Arvikabandet Enforcer är aktuella med ett nytt album.

Sångaren och gitarristen Olof Wikstrand vill skapa en tidlös hårdrocksklassiker helt fri från det som kännetecknar modern musikproduktion.

Han listar klassiker från AC/DC, Iron Maiden och Metallica som inspirationskällor.

En film på Enforcers sociala medier visar när Jonas Wikstrand som liten knatte 1995 får sitt första trumset och slår några trevande slag på pukorna. Sedan klipps det till nutid och Jonas Wikstrand slår ut sitt register inför en publik tillsammans med resten av medlemmarna i Enforcer.

Med posten vill bandet uppmana fansen att lyfta fram liknande minnen, allt är ett led i releasen av gruppens album "Nostalgia". I ett annat klipp berättar sångaren, gitarristen och storebrodern Olof Wikstrand hur han köpte sin första Metallica-skiva på Skivforum i Arvika.

– Man kan se titeln "Nostalgia" som en programförklaring om man vill det, börjar Olof Wikstrand men han är samtidigt mån om att varje lyssnare ska skapa sig en egen uppfattning om vad det handlar om.

– Jag vill lämna det öppet, vi har alla vårt bagage och skapar vår tolkning utifrån det.

Han är lätt solsvedd att det fina vädret på Cypern där han befinner sig på semester när vi ses över skärmarna. Vid sidan av musiken arbetar han som ljudtekniker i olika tv-produktioner.

– Men visst finns det tankar om våndandet som följer med insikten att ens dagar här på jorden är räknade på skivan. Det är tankar som nog drabbar oss alla förr eller senare i livet. Funderingarna leder gärna till nostalgi som är en stark känsla som alla kan relatera till.

Nostalgi är en omfamnande, trygg känsla – har den senaste tidens orosmoln med pandemi, krig och ekonomisk utsatthet påverkat er?

– Ja, det är möjligt. De existentiella tankarna kanske kommer ur allt det där. Pandemin gav mig en andningspaus och en möjlighet att reflektera över vad jag verkligen vill göra i livet.

Snöade in på Judas Priest

Det var Metallicas självbetitlade så kallade "Black Album" som han köpte i skivaffären i Arvika. Musik hade alltid funnits i hemmet där båda föräldrarna var musiker, men när han upptäckte den värld som var hårdrocken hittade han sin egen plats.

– Det var en wow-upplevelse. Det var så fruktansvärt häftigt. Efter Metallica snöade jag in på grupper som Kiss, Guns N' Roses och Judas Priset.

I dag har Enforcer snart funnits i 20 år. Bröderna Olof och Jonas Wikstrand har varit med hela resan och de två andra medlemmarna är numera Jonathan Nordwall och amerikanen Garth Condit.

– Det är jag och Jonas som skriver det mesta. Vi gör genomarbetade låtidéer innan vi börjar spelar dem för resten av bandet och försöker verkligen hitta hookarna.

Samarbetet med sin bror beskriver Olof Wikstrand som intuitivt.

– Vi vet hur den andre tänker och vad vi var för sig kan bidra med till musiken. Jag vill att allt jag gör ska vara catchy, men den här gången har vi verkligen tänkt på alla spår som tänkbara singlar. Låtar med tydliga motiv.

Enforcer bildades i Arvika 2004. Idag består bandet av bröderna Olof och Jonas Wikstrand samt Jonathan Nordwall och amerikanen Garth Condit.
Enforcer bildades i Arvika 2004. Idag består bandet av bröderna Olof och Jonas Wikstrand samt Jonathan Nordwall och amerikanen Garth Condit. Foto: Nuclear Blast

Skivor med karaktär

Enforcers "Nostalgia" kan upplevas som en hommage till hårdrockens giganter från 70- och 80-talen.

– Jag ser inte albumet som rotat i 80-talet, opponerar sig Olof Wikstrand.

– Fast samtidigt så är det ju det för att det är den musiken som jag älskar. Jag tycker överhuvudtaget inte om modern musikproduktion med fakeade trummor och sönderprocessade röster. Ska vi vara ärliga så förstör alla – alla verkligen! – band utom Enforcer sången med autotune.

– Så bara för att vi inte använder de moderna verktygen, utan snarare vill vara ett alternativ till den musiken, så tänker folk på 80-talet när de hör oss. För vi låter som det lät förr när man inte gjorde musiken så steril som den är idag.

Olof Wikstrand fortsätter engagerat om hur han vill att samspelet mellan musikerna ska höras i ljudbilden. Där finns energin.

– Vår musik är inte hopklistrad av olika block i ett musikprogram. Vi lyssnar på varandra när vi spelar, vi skapar en helhet.

Skillnaden mellan nämnda Metallica-album och gruppens senaste är milsvid menar Olof Wikstrand.

– Du kommer aldrig att skaffa dig en liknande relation till Metallicas nya som du har till deras gamla. Du har redan glömt bort hur den nya låter, men visst fan minns du exakt hur AC/DC:s "Back in Black" låter? Eller "Piece of Mind" med Iron Maiden? Det är skivor som har så mycket karaktär! Idag använder alla samma samplade trumljud och andra digitala verktyg vilket för mig blir helt ointressant.

Det här resonemanget går ju också att knyta till titeln "Nostalgia".

– Ja, så är det nog.

Det finns en stor variation på "Nostalgia", från Motörhead-metal till Scorpionsballad.

– Alla klassiska metalplattor har en bra variation. Många band gör samma låt tolv gånger på sina skivor, vi vill ha mer dynamik. Det är de klassiska hårdrocksplattorna som jag har en djup relation till och det är sådana plattor jag siktar på att göra. Jag vill göra en hårdrocksklassiker som kan mäta sig med "Master of Puppets" eller "Number of the Beast". Det är tidlösa klassiker. Där sätter jag ribban. Jag känner mig trygg i att vi har gjort en bra platta, nu är det bara att hoppas att den landar bra hos de som lyssnar.

I sommar blir det tolv festivalspelningar för Enforcer. "Nostalgia" finns ute nu.

Artikeltaggar

80ArvikaCypernEnforcerFestivalerGuns N’ RosesHårdrockIron MaidenJonas WikstrandKissKonserterKändisarMetallicaMotörheadMusikNöje/KulturRockSång

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.