Hoppa till huvudinnehållet

Rondell är enda lösningen som kan spara liv

Publicerad:
Sjukhuskorsningen i Arvika är kraftigt olycksdrabbad. Foto: Linus Carle

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Angående stopplikt i sjukhuskorset.

Problemet är inte att folk låter bli att stanna, innan de kör ut på 61:an.

Problemet, är att många blir nervösa, när de ska svänga till vänster från Rackstavägen och får en, två eller till och med tre bilar efter sig.

Det är tre olika trafikanter, som man ska hålla reda på: Dels, de som kommer från Gaterondellen och ska mot nordväst, mot Charlottenberg, dels de som kommer från Lidl-rondellen, från 172:an och 61:an från Charlottenberg och ska mot Gaterondellen och dels de som kommer från samma rondell, men ska svänga in till sjukhuset.

Hela trafiksituationen är svår att överblicka och att hålla ordning på och trafiken går fort där. Blir en bilist, som stannat vid sjukhusutfarten mot 61:an nervös, så är det lätt att göra fel!

Den enda lösningen, som kan spara liv är att göra en rondell. Då får man aldrig svåra olyckor, då hastigheten är 50km/tim eller mindre och det blir inga 90 °-krockar. Båda trafikanterna är på väg åt samma håll och då blir det bara plåtskador! Det kan vi leva med!

Platsen finns, …..det finns god plats att bygga en ordentlig rondell, såsom Gaterondellen, ”Lidl-rondellen” och rondellen vid Prästängen, 172:an vid Agnetebergsleden och Årjängsvägen.

Jag vet att Vägverket inte vill ha för många rondeller efter 61:an, men jag vet också, att det går bra på andra liknande vägar i Sverige. Kanske Arvika kommun, själv kunde bekosta en rondell. Det skulle säkert i framtiden spara några människoliv!?

Ett tips: Gå och ställ dig på gångbron över 61:an, från sjukhuset mot stans centrum och se hur länge du behöver stå, för att inte se en ”nästanolycka”!

Jonny Johansson

Artikeltaggar

CharlottenbergGaterondellenLidlOlyckorPrästängenTrafikTrafikanter