Hoppa till huvudinnehållet

Regiontoppens lugnande besked i första maj-talet: ”Alla tre sjukhus behövs!”

Publicerad:
Daniel Schützer, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland, gav ett lugnande besked till de som är oroliga: Det finns inga nedläggningsplaner på sjukhuset i Arvika. Foto: Linus Carle

Kommer sjukhuset i Arvika finnas kvar på sikt?

Regiontoppen Daniel Schützer gav ett lugnande besked i sitt första maj-tal i Arvika:

– Värmlänningarna behöver våra tre sjukhus, säger han.

Efter valet 2022 är Daniel Schützer ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland. På första maj var han en av tre talare i en regnig stadspark i Arvika.

Han berättade då om den absolut vanligaste frågan han får när han besöker anställda på Arvika sjukhus: Kommer sjukhuset att läggas ner?

Svaret från regiontoppen är mer än tydligt:

Ett femtiotal personer demonstrerade under första maj i Arvika.
Ett femtiotal personer demonstrerade under första maj i Arvika. Foto: Linus Carle

– Det är ett hjärnspöke som måste tvättas bort! Alla tre sjukhus i länet behövs, säger han.

Stora utmaningar

Att vården står inför stora utmaningar förnekar han dock inte. Att säkra kompetensförsörjningen är förmodligen den största.

– Det är inte bara vården som behöver fler händer utan även industrin, handeln, servicesektorn med flera. Jag begriper inte hur vi ska klara välfärdsuppdraget med den invandringspolitik som vi har i dag, sa Schützer.

Det blev ett regnigt första maj i Arvika, men ett 80-tal personer trotsade regnet och lyssnade i stadsparken.
Det blev ett regnigt första maj i Arvika, men ett 80-tal personer trotsade regnet och lyssnade i stadsparken. Foto: Linus Carle

Ett femtiotal personer trotsade regnet och deltog i demonstrationen. Därtill var ett trettiotal åhörare på plats i stadsparken.

– Jag är djupt imponerad att så många trotsar regnet. Det finns de som tycker vi ska bli färre. Sverigedemokraterna säger det rakt ut, inte för att det är orättvist utan för att vi ska få mindre pengar. Det är fascisms ansikte i sin fulla glans. Det är upp till oss att se till att det blir tvärtom, säger Schützer och syftar på regeringens nya förslag som syftar till att stoppa politisk lotteriverksamhet.

Självkritik

Schützer riktade även en del kritik mot sitt eget parti och menade att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten för att man inte fokuserade tillräckligt på de problem som finns på landsbygden.

– Vårt parti var tondövt mot landsbygden. Vi ska självklart inte ljuga som regeringspartierna, men vi hade inte tillräckligt mycket fokus på de problem som många upplever i vardagen. Vi måste vara självkritiska, skruva på vår politik och presentera konkreta lösningar till väljarna, sa Schützer.

Lokala talare

Två lokala politiker höll också tal denna första maj, SSU:s Ruba Alghanem och nya ordföranden i Arvika arbetarekommun, Maryna Bialesta Vilhelm.

Ruba Alghanem pratade bland annat om ökad rasism i landet.

– Vi ungdomar är allvarligt bekymrade över att det är mycket prat om vi och dem. Rasism är en sjukdom som hotar samhället. Vi måste stå upp mot rasism och rasister, säger hon.

Maryna Bialesta Vilhelm lyfte bland annat klimatfrågan i sitt tal:

– Sverige och hela världen står inför klimatomställningar. Vi behöver tänka om här och nu. Alla kan göra en insats på sitt sätt, sa hon och lyfte satsningar och insatser som kommunen och hela Arvika gör för klimatet.

 • Första maj i Arvika.
  Första maj i Arvika. Foto: Linus Carle
 • Budskap från IF Metall: Vi kräver en bättre pension.
  Budskap från IF Metall: Vi kräver en bättre pension. Foto: Linus Carle
 • Maryna Bialesta Vilhelm, ny ordförande i Arvika arbetarekommun, höll första maj-tal i stadsparken.
  Maryna Bialesta Vilhelm, ny ordförande i Arvika arbetarekommun, höll första maj-tal i stadsparken. Foto: Linus Carle
 • "Kortare köer till vården”.
  "Kortare köer till vården”. Foto: Linus Carle
 • Ruba Alghanem, talare från SSU.
  Ruba Alghanem, talare från SSU. Foto: Linus Carle

Artikeltaggar

ArvikaDaniel SchützerIF MetallMaryna Bialesta VilhelmRasismRegion VärmlandSamhälleSjukhusSocialdemokraternaSSUSverigedemokraternaVälfärdVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.